maandag 12 januari 2015

Mannen die de wereld veranderen

De wereld veranderen, begin bij jezelf. Een oneliner die zeker kant en wal raakt. De redactie zou die willen uitbreiden met: De wereld veranderen, zet de mannen aan de stoof.  Het zouden de huisvaders zijn die deze wereld kunnen veranderen, zegt een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd werd over tientalle jaren in de Verenigde Staten, Canada en de rest van de wereld door organisaties zoals UNICEF en de VN. 
We halen een extract uit een artikel van de Daily Beast, een online krant. Daar volgden ze Tony, een Mexicaanse migrant in de Verenigde Staten. Alle clichés werken op hem: bendelid, geweldadige overvaller, ex gevangenen... tot hij vader werd. Zijn dochter veranderde heel zijn leven. Hij werd een toegewijde huisvader, werkt mee aan sociale acties in zijn zeer risicovolle bendewijk. 
 
Nu is Tony 19 jaar, tatoo's verraden zijn verleden, maar huidig vader en liefhebbende man is zijn nieuwe levenstaak.
Tony staat niet alleen in deze situatie. Volgens vele wetenschappelijke studies wordt bewezen dat ook vaders een hormonale verandering krijgen in hun lichaam als ze een deel van de kinderzorg op hen nemen. Zij maken, net als een zwangere vrouw, meer het bindingshormoon aan. 
 
 
 
Een reeks projecten van Brazilië tot Rwanda tot de bendewijken in Chicago, bewijzen dat het toegewijde vaderschap het geweld in hun leefgroep doet dalen met meer dan 70%. 
Geweld tegen vrouwen neemt af, kinderverwaarlozing vermindert, dronkenschap en geweld van bendeleden daalt zienderogen. Sociale acties krijgen meer kans en het onderwijs van de kinderen stijgt. Een huisvader is een zegen voor deze maatschappij. Niet alleen socio-maatschappelijk, ook economisch zien we een meerwaarde: er zou een stijgen van 9% van het NBP mogelijk zijn in een land zoals de USA en de salariskloof tussen vrouwen en mannen zou slinken.Een vader actief in het huishouden, die mee de zorgen voor de kinderen op zijn schouders neemt, is een weldaad voor onze planeet. Heel eenvoudig uitgelegd gaat het om een rechttrekking van gelijkheid van de gender. Mannen die ook borstvoedingsverlof nemen, hierdoor aangespoord door staat en bedrijf waar ze werken, zodat de vrouw niet alleen geviseerd wordt als economische baarmoeder remmer. Kinderen zouden via de visie van de vader een bredere kijk krijgen op de wereld en hierbij zou het onderwijs verbeteren, zeker van de meisjes. Volgens het onderzoek zou de gezondheid en het geluk van vrouw, kind en man stijgen. Met de man aan de haard zou ook het sex leven van de koppels verbeteren. 
 
 
Net zoals moeders, zouden vaders de vrouwelijke hormonenwissel doormaken. Zij zouden een zeer innige band krijgen met hun omgeving, niet alleen mentaal maar ook fysiek. Ze zouden meer oxytocine en prolactine krijgen. Dit zijn basis bindhormonen, net zoals moeders. Hoe meer vader en moeder zorgen voor kinderen, hoe meer ons lichaam daarop positief en vrediger reageert. 
De leefgroep die we nu kennen, heeft een brede kloof wat betreft gender. Vrouwen doen nog vaak het huishoudelijk werk, wat hun carrière belemmert en er zo nog steeds overal ter wereld een salariskloof bestaat tussen mannen en vrouwen. Ook is het arbeidscircuit verzwakt doordat er te weinig vrouwen op bepaalde plaatsen op de werkvloer zitten. In de politiek, in het economische en financiële leven zouden ze een rijke aanvulling geven. Net zoals mannen een rijke aanvulling kunnen zijn in het huishoudelijke leven. In vele landen is het onderwijs van moeders ook minder dan die van mannen, dat dan weer reflecteert op de kinderen als vrouwen thuis blijven.

Economisch gezien is het duidelijk belangrijk dat mannen meer in het huishouden doen en om dat te activeren trad men in Zweden reeds op. Daar krijgen zowel moeders als vaders bepaalde vrije dagen om voor de kinderen te zorgen, tot ze 12 jaar zijn.  Zij krijgen 85% van hun loon doorbetaald, voor die vrije huishoudelijke tijd. Ook een paar andere Europese landen geven aan de vaders de kans om 'opvoedingsverlof ' te nemen, maar is meestal onderbetaald en wordt zeker op de werkvloer niet gepromoot.
In de strijd voor gelijke rechten voor man en vrouw, in organisaties zoals UNICEF of de VN, zien we nog te weinig ondersteuning voor mannen die willen thuisblijven om voor de kinderen te zorgen. Meisjesmacht kan enkel winnen als de macht van de man zich uit als huishouder.
De ongelijke verdeling van huishoudelijke zorg, houdt meisjes nog te vaak uit school, zorgt ervoor dat vrouwen minder betaald worden dan mannen en minder kans krijgen om door te breken.
In projecten in Brazilie, Rwanda en andere zuidelijke landen, die zich inzetten om mannen meer taken uit het huishouden te laten doen als de vrouwen zwanger zijn, zien het respect voor vrouwenwerk stijgen en zien daarna dadelijk een maatschappelijk en sociale verandering in positieve zin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten