zaterdag 20 december 2014

Kantoorkwaaltjes, van golfelleboog tot een pijnlijke knie

Een mens is niet gemaakt om te werken. Dat weet het kleinste kind. Ze proberen de kwaaltjes wel een hobby-achtig imago te geven, het blijven meestal pijntjes die we op het werk oplopen. Naast de fancy namen zoals : tennis- of golfelleboog, hebben we een muisarm en internetschouder. De cirkel is nog niet rond. In Engeland hebben ze er een kantoorknie bijgekregen. Waar komen die pijnlijke kniegewrichten vandaan? De zittende houding en zwaarlijvigheid. Tijd om tijdens de kantooruren wat traplopen te doen, of je broodje een straat verder af te halen.


Volgens chirurgen en fysiotherapeuten zorgen de toename van zwaarlijvigheid en de vele bureaujobs voor pijnlijke knieën bij de Britse bevolking. 55-plussers blijken het meeste last te ondervinden van de zogenaamde kantoorknie. Ongeveer een op de tien in deze leeftijdscategorie ervaart volgens een studie van zorgverlener Nuffield Health een continue pijn. Daarnaast gaf bijna een kwart van de 1.600 ondervraagde werknemers tussen 16 en 65 jaar aan tot twee jaar lang last te hebben van het fenomeen.
Zittende jobs, en de statische spierspanning van onze beenspieren tijdens het filestaan, het nemen van de auto voor al onze verplaatsingen, het zijn de boosdoeners van de kantoorknie.  "Ik zie een enorme stijging in het aantal mensen met kniepijnen en dit is voornamelijk te danken aan de huidige sedentaire levensstijl van vele mensen. Vooral mensen die continu aan hun bureau werken, waarvan sommigen zelfs 10 tot 20 jaar dezelfde job uitvoeren, hebben er last van."

Daarnaast beweren chirurgen dat knieën letterlijk verpletterd worden door het overgewicht van mensen. Orthopedisch chirurg Ronan Banim waarschuwt dat als obesitas zo blijft toenemen, dit hand in hand zal gaan met de toename van het aantal mensen dat uiteindelijk een knieprothese nodig heeft.


(nm) - Bron: Dailymail.co.ukGeen opmerkingen:

Een reactie posten