dinsdag 28 oktober 2014

Herken je creatieve werknemer

Heb je al eens voor een hoop CV-s gezeten, met de macht in jou pen om er eentje uit te kiezen. Een hoop mensen met een hoop op werk en jij leest, wikt weegt en kiest. Een moeilijke opgave. Om de weg niet kwijt te raken als human reach zoek je best een systeem. Dat systeem vond Portal Inc om mensen te ontdekken door hun creativiteit. Eigenlijk heb ik nog nooit een CV gezien met een riddle in de marge, een tekening die we maken als we nadenken en toch, het zou pas nuttige inforamtie kunnen verschaffen.
Volgens Portal Inc vind je innoverende en creatieve werknemers op basis van deze 10 punten:

1.
Observeren. Creatieve individuen zijn goede observatoren. Zij vangen vaak details op uit hun omgeving die niemand anders opmerkt. Een kleine vraag over de wachtzaal waar ze voor het interview zaten, brengt je vaak op het spoor van zulke observatoren. 

2.
Creatieve personen kunnen fouten omzetten tot nieuwe kansen. Fouten zijn om te leren en dat zetten zij in praktijk om. Zij zoeken meestal geen excuus achter een fout. 
3.
Let op de vragen van de kandidaten. Als ze bijkomende informatie vragen of het bedrijf of wat juist de functie is van anderen in het bedrijf, verder kijken dan hun eigen werkterrein, ben je bijna zeker gestoten op een creatieveling.

4.

Creatieve mensen spelen graag. Door het spel blijven ze kind en wordt hun geest geprikkeld. Geef de kandidaten bij het interview of in de wachtzaal een computerspelletje, diegene die ermee spelen, zijn zeker de moeite waard om door te schuiven naar de stapel: kanshebbers.

5.
Creatieve mensen zijn ook flexibel. Geen hen de vrijheid van hun werkuren en zij geven u heel wat productiviteit terug.

6.
Mensen die minder vlug een opinie klaar hebben, die er even over nadenken. Mensen die niet voor iedereen een oordeel hebben en niet vlug veroordelen, zijn meestal creatieve mensen.

7.
Dagdromers, het zijn niet de mensen die je eerst moet ontslaan, juist tegenovergestelde. Het zijn die werknemers die mediteren terwijl ze werken. Zij dromen over hun leven en dus ook over hun werk.

8.
Let er wel op dat innoverende en creatieve werknemers vaak risico nemen. Zij houden van uitdagingen, saaiheid is hun dood. Zet ze daarom in op plaatsen waar een risico zeker op zijn plaats is.

9.
Creatieve mensen zijn energetische mensen, maar zij weten meestal vaker dan anderen, wanneer ze moeten rusten. Een burn out staat niet in hun woordenboek, wel op tijd en stond een citytrip, een vakantietje er even tussen uit, is zeker aan hen besteed.

10.
Op het formulier voor het interview kan je een halve zin schrijven die de werkzoekende moeten aanvullen. Diegene met de wildste fantasie...dat is jou vrouw of man!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten