maandag 11 augustus 2014

Tango banaan en Salsa wortel

 Een typisch voorbeeld van de Goednieuwskrant. Wat slecht nieuws is, voor ene, is goed nieuws voor d'ander. En zo zien we dat het embargo voor Europese en Noord Amerikaanse groenten en fruit door Rusland, een zegen en uitdaging is voor Latijns Amerika. Want de russen moeten nu eenmaal eten.
Donderdag kondigde Moskou een embargo af tegen de import van voedingswaren uit de Westerse landen. Dit als antwoord op de maatregene die Europa en de Verenigde Staten namen tegenover Rusland en het conflict in Oekraine. Rusland wendde zich vrijdag reeds op de Latijnse markt. Het Zuidelijk Amerikaans continent wrijft verlekkerd in zijn handen. 
Meestal kampen zij beperkingen voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt. Latijns Amerika verkoopt niet zo makkelijk, hoewel de kwaliteit hoog is. De beste klanten van de Zuid Amerikaanse landen zijn China en Zuid Afrika, en nu komt Rusland erbij.

'Het is normaal dat wij ons klaar maken voor deze unieke kans om door te breken op een nieuwe markt,' zegt Sebastian Pillado, commerciele ambassadeur van Chili in Moskou. Latijns Amerikaanse landen kunnen zich geen embargo permiteren. En staan dus klaar om de orders van Rusland te noteren, vooral de fruit en pulpleveranciers zijn in trek. 'Dat deze relatie voor een lange periode kan geconsolideerd worden, is nog een vraag en ligt aan onze producenten en de regering die de export regelen. We gaan er zeker alles aan doen om deze relatie te verstevigen.'
De importmarkt van agro-voedingsproducten in Rusland, wereldwijd, is goed voor 17 milj dollars en dit enkel het eerste kwartaal van dit jaar. Normaal slorpt Rusland 10% op van de Europese productie. Dit zal nu afgesneden worden. Dit is goed voor 12 milj euro, en dat zou nu naar Latijns Amerika gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten