maandag 11 augustus 2014

Oost-West Divan orkest olv Barenboim


Cultuur en Argentinie, het gaat steeds hand in hand. Iets waar Europa nog van kan leren. Met heel wat minder middelen dan de Westerse Wereld, slaat Argentinie helemaal geen figuur in het aanbod van cultuur aan zijn bevolking. Dit is ook te danken aan de artiesten die hun diensten gratis aanbieden. 
Dit weekeinde was het , weer eens, de beurt aan Daniel Barenboim, de grote dirigent die zich ook inzet voor de Israelisch-Palestijnse zaak. Het is de enigste persoon in de wereld die zowel de Israelische als de Palestijnse nationaliteit heeft. Hij reist door de wereld met zijn gemengd orkest van Palestijnen en Israelies. Deze zondag gaf hij een gratis concert op de brug Alsina, aan de stadsrand van Buenos Aires. Meer dan 8.000 personen zakten af om dit conciert te beluisteren. Het podium was opgesteld in openlucht aan de brug die de Provincie scheidt van de hoofdstad. Zijn orkest West-Eastern Divan, speelden om 11 uur deze morgen voor 8.000 luisteraars. 
Daniel Barenboim is geboren in Argentinie en trok naar Frankrijk omdat hij geen legerdienst wilde doen in zijn land tijdens de Militaire dictatuur. In die tijd werd hij Directeur van de Franse Opera. Onder het presidentschap van Mitterand wilde de minister van cultuur van Frankrijk een concert geven in het teken van de Mensenrechten in Argentinie. Dit onder leiding van de directeur van de Opera: Barenboim. De dirigent zelf, raadde de president aan om zijn assistent mee te nemen, om geen problemen te krijgen. Barenboim zelf was namelijk opgegeven als deserteur in Argentinie. Mitterand zelf onderhandelde en verkreeg een 72 uren visa voor Daniel. Na het concert in Theater Colon in Buenos Aires , gaf Barenboim een speech voor de mensenrechten in zijn land en moest hij onder begeleiding van de Franse ambassade het land ontvluchten.
Deze keer komt hij in vrede en is hij meer dan welkom. Na het concert van vandaag nam hij het minuten durende applaus nederig aan en sprak zijn dank uit naar zijn muzikanten die over haat en oorlog samen spelen in vrede. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten