zaterdag 26 juli 2014

Seefbier uit de Seefhoek

 
Het Antwerpse Seefbier heeft goud gewonnen op de Global Craft Beer Awards in Berlijn. Dat meldt de Antwerpse Brouw Compagnie, die het legendarische Seefbier opnieuw uitbracht. De Global Craft Beer Awards is een internationale bierwedstrijd. De jury bestaat enkel uit brouwers.

Seefbier is het historische streekbier van Antwerpen en werd gebrouwen door tientallen brouwerijen in en rond de stad. Het was meer dan een eeuw het meest gedronken bier van Antwerpen en zo populair dat de Seefhoek er naar genoemd werd. Het verdween na WO I. Men verloor het recept uit het oog. Toen het werd teruggevonden, werd het dadelijk een hitnummer in het Antwerpse en omstreken. In 2012 werd het in het Stadhuis van Antwerpen opnieuw voorgesteld.

Eerder won het Seefbier al goud op de World Beer Cup in de Verenigde Staten en ht World Beer Award in Engeland.
Het woord seef zou afgeleid zijn van het Latijnse woord sapa. In het Frans wordt dat sève. Een plantensap dat levenskracht en veerkracht verwekt. Seef is dus een “voedende” drank getrokken uit wortels en stengels van verschillende planten. Afgeleid van dit Franse woord, betekende het woord seve gewestelijk "aroma, smaak, geur." Het was een lichtkleurig, zoet, troebel en sterk schuimend bier.
De brouwerij Saveniers & Van Riel (1915-1932) in Wijnegem brouwde diverse bieren (Blond, Bock, Export, Flora, Munich, Tripel, maar ook tafelbier en Seef.)[10] Om die reden zou men zich kunnen afvragen of de benaming Seef misschien uit de familienaam Saveniers afgeleid zou kunnen zijn. Vergelijkbaar in dit verband is brouwer J. H. Severans, die (volgens J. B. Stockmans) in 1827 vergunning kreeg voor een bierbrouwerij in het nabije Borgerhout.

"In het begin van de twintigste eeuw leefde de Antwerpenaar in een rijkelijke stad. In het stadscentrum werden langs de boulevards luxueuze warenhuizen en brasseries opgetrokken. Toch hadden niet alle Antwerpenaren boodschap aan deze rijkdom. Sommigen woonden in vervallen wijken in de binnenstad: de zogenaamde faubourgs, of zoals Antwerpenaren het zeggen het faboert. Ook de wijk Seefhoek was een echte volksbuurt. De wijk van de vader van 'Suske en Wiske', Rik Coppens, Jef Cassiers, Panamarenko, Charel Janssens, Nathalie Meskens... Zelfs Vincent van Gogh woonde een tijd in deze plezante wijk. Hier hoorde een goede pint zeker bij. Seef was ook de naam van een licht, schuimend troebel bier dat in Antwerpen en de omliggende gemeenten door verscheidene brouwers gebrouwen werd. Het bier was dusdanig populair dat de wijknaam Seefhoek gauw onafscheidelijk waren. 
De herberg, Trien van de Pothoek, zou zich op de hoek van de Lange Beeldekensstraat en de Pesthofstraat hebben bevonden. Dat was de stek om het seefbier te drinken. Tussen kunstenaars, klaplopers, de zware jongens van de haven, alsook dokters en personeel van het Stuivenbergziekenhuis vloeide het seefbier als water over de toog.
In maart 2012 nam Johan van Dyck die de Antwerpse Brouw Compagnie had opgericht, het initiatief om verdwenen bieren nieuw leven in te blazen. Seefbier is het eerste bier dat de brouwerij op de markt brengt. Burgemeester Patrick Janssens was in het stadhuis degene die de eerste slok mocht nemen, en doopte het prompt tot tweede stadsbier van Antwerpen.

Het bier viel blijkbaar in de smaak, want het werd zowel door gelegenheidsdichters als door raspoëten bezongen:

Aanhalingsteken openen
O goede seef, o heerlijk bier
De seef, de seef, het Leuvens en het garsten
Ziedaer, ziedaer, de wijn die ons verheugt!
De seef! De seef!
het Leuvens en het garsten!
Ziedaar! Ziedaar! De bronnen onzer vreugd![14]
Aanhalingsteken sluiten
Een ander gelegenheidsgedicht, “Over ’t Seefbier”:
Aanhalingsteken openen
Sinjoren en Sinjorinnen
Die het vermaak beminnen
Vermaak en lekker seef:
Nu kunt g’een kansken wagen
Met alle drij de dagen;
Een lekker potken vragen,
Een beentjen uitgeslagen,
Maar – gaat niet buiten de schreef . . .![15]
Aanhalingsteken sluiten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten