vrijdag 25 juli 2014

Het Europees Ruimte project gaat de boer opHet ESA, is het Europees Ruimte project. Zij doen meer dan satelieten de ruimte insturen of raketten bouwen. Het ESA helpt met zijn satelieten de boeren in Afrika. Zij besturen satcoms die voor afgelegen landbouwregio's in Afrika een grote hulp zijn, electoraal, educatief en ruraal.
Het Sway4edu programma is gebaseerd op deze drie elementen. Bij verkiezingen kan er meer controle worden uitgeoefend door Internationale en regionale observatoren, educatief worden leraars bijgestaan door de satelietbeelden en op ruraal gebied, wordt er meer informatie gegeven over klimaatverandering, hevige regenvallen en zo verder. 
De satelietinfo wordt gestuurd naar regionale laptopgs, tablets en projectors die door zonne-energie worden aangedreven. Deze staan ter beschikking in centra voor educatie of gemeenschapswerking. Sway4edu wordt geleid door Openet Technologies, een kleine Italiaanse firma die de satcoms voor bestuurlijke diensten gebruikt. Zij werken samen met de Luxemburgse dienst SES en worden ondersteund door ESA, het Europees Space centrum. 
De landelijke radio's in Afrika krijgen info en kunnen deze info doorgeven via sateliet gestuurd radiodiensten. Zo bereiken zij de afgelegen boeren in de Democratische Republiek Congo. De info die ze krijgen handelt over voedsel veiligheid, landbouw tips en klimaatverandering. 
Rural radio in DR Congo
Rural radio in DR Congo
Via het online Openet eLearning platform worden radiouitzendingen verzorgd om de boeren de informatie van de UNO over voeding en landbouwgewassen doorgegeven. De testuitzendingen werden loud en clear ontvangen en kregen veel positieve bijklank. "Dit initiatief is fantastisch. Het geeft ons een hulpmiddel bij om de rurale radio's te ondersteunen en de gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen," was de algemene tendens in de pers. 
In 2013 werd dit project reeds geinstalleerd in Mali, waar 26 radiostationes met deze technologie werken. Het is vooral de communicatie onderling van deze afgelegen dorpen, die prangend is. Informatie over insecten plagen of andere infecties kunnen nu vlugger worden doorgegeven. Ook kennis over wat waar gepland kan worden, wordt positief onthaald. In Mali werkt een Zwitserse firma mee aan het project: Fondation Hirondelle, zij onderhouden 62 radiostations in Mali. 
Online_electoral_eTraining_with_Sway4edu_node_full_image_2De verkiezingen , een andere pijler van dit project, wordt ondergebracht in eTraining programma's. In Centraal Afrika worden via sateliet electorale cursussen gegeven: wie kan verkozen worden, wie kan zich kandidaat stellen, hoe werkt een verkiezing...dit is broodnodige  informatie in rurale gebieden. 

Het Europees centrum voor Verkiezingsassistentie, ECES, in Brussel, onderhoudt deze eTraining in 14 Afrikaanse landen. Geen opmerkingen:

Een reactie posten