zondag 27 juli 2014

Het afscheid van Verhavert

Filmregisseur Roland Verhavert is overleden. Hij werd 87 jaar en stierf gisteren aan een hartaanval. Als verfilmer van de 'De loteling', 'Pallieter'en 'Boerenpsalm' bracht hij hoogstaande literatuur tot bij de televisiekijkende mens. Hij presenteerde het filmprogramma 'Première' en gaf les aan het Ritz. Hij was een van de pioniers van de Belgische film.  De films die hij ons nalaat zijn stuk voor stuk fenomenale historische erfstukken.

Roland starte zijn loopbaan als filmcriticus. In 1955 kwam de eerste film van zijn hand uit: Meeuwen sterven in de haven. Deze prachtige film zit vol nieuwe filmperspectieven. In zwart wit bracht Verhavert heel wat kleur in onze Belgische filmzalen. Hij maakte al onze acteurs tot de grootste der lage landen: Jan Decleir, Schoenaerts (vader van..) Senne Rouffaer, Dora vandergroen, enz. Hij nam al de grote schrijvers van ons taalgebied en kneed ze tot literair voer voor iedereen. Hij verfilmde Felix Timmermans, Ivo Michiels, Conscience, legde de Vlamingen uit wat film was en wat een goede film wel kan zijn. Hij startte met Premiere, een filmmagazine die tot de top van zijn soort behoort. Hij interviewt de creme van het witte doek op meesterlijke wijze. 
Hij maakte een documentaire over het leven en het werk van dichter Maurice Maeterlinck. Hierbij brengt hij Marnix Fijsen en een aantal prominenten in cultuur voor het scherm, weer een historisch geladen werk. Het Afscheid, een boek van Ivo Michiels is een doorbraak in zijn leven. Na deze moeilijke verfilming van het geladen verhaal van Michiels, voelt Verhavert zich sterk genoeg om ook ander literair werk aan te pakken, zoals De Loteling, Pallieter en Boerenpsalm. 


Video

In  2012 kreeg hij op het sociaal filmfestival in Antwerpen 'De Prijs van verdienste' voor zijn carrière. De Vlaamse Vereniging voor Filmkritiek loofde hem toen als de "peetvader van de Belgische film".
Verhavert gaf ook lange tijd les aan het RITS.

Kijk meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten