maandag 28 juli 2014

Boektubes, what iz dat nu weer?Booktubers? Weer een nieuw ras vloggers en dat is goed nieuws? Ja, elk nieuw ras is goed nieuws want diversiteit rocks!
Booktubers of Boektubers zijn adolescenten die de oude traditie van boeken lezen verenigen met You Tube en via inspirerende filmpjes iedereen willen aan zetten tot het lezen van boeken, of gewoon een goed boek willen delen met andere lezers. Interactief lezen, een boekenclub met de rest van de wereld, how cool is dat!


Adolescenten, jonge sterke persoonlijkheden, ze zetten een camera voor hun neus en praten hun boodschap de wereld in. Als het over muziek gaat, is het musictube, als het over mode of trends gaat, is het trendtube, nu gaat het over boeken, echte papieren-harde-kaft-boeken. De jongeren murwen zich door 200 of 500 pagina's door en geven hun gezouten mening of de auteur, het verhaal en de schrijfstijl. De uitgevers vinden dit een succesverhaal. Als hun boek in de handen komt van deze jong getalenteerde criticasters, vliegen de exemplaren over de toonbank. Succes hebben ze, deze jongeren, zowel in Engeland, als in de USA en Latijns Amerika. De Vloggers in Nederland worden ook steeds talrijker, doch...veel lezende vloggers zitten er niet tussen in You Tube. Daan Koek gooit zich helemaal in zijn boekenkast. Zijn verhalen hebben een boodschap, alleen kan zijn uitspraak wel beter. Joana Devries is een hele vlotte leester die ons echt meeneemt naar het diepste van haar lezersmomenten. 
Joany De Vries
In Belgie heeft de redactie geen boektuber gevonden. Dit land is zo kinds nog op gebied van het internet. We trekken dan maar de rest van de wereld in. In Argentinie doen ze het ook braaf, het lijkt wel dat jongeren die lezen, de neurds van de klas zijn, toch vinden ze elkaar en Matias de lezer, heeft reeds een mooi palmares van volgers. Sofia komt zeer professioneel over, ook zij neemt het Spaanse gedeelte van de wereldbol voor haar rekening. 
De echte professionele met meer dan 100.000 volgelingen komen uiteraard uit de Engelstalige wereld. Christine is op en top pro, als je haar bezig hoort, loop je gewoon naar de boekenkast om hetzelfde bruisende gevoel te krijgen zoals zij bij het aanraken van een 'echt' boek. 
Deze jongelui nemen elke literatuur door. Van Penguin House tot Dashner James en George RR Martin, Borges en Rowling, John Green en Dan Brown. Bovenuit steekt Stephen King, griezelen en bibberen met een boek in de hand, is voor deze booktubers echt het einde. Als dit een huiswerk zou kunnen zijn, de nieuwe boekbesprekingen van deze tijd, AWESOME, zou ik zo cool vinden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten