maandag 28 juli 2014

Boer versus CEO, deel II

Vlaanderen moet de onafwendbaarheid van de natuurdoelstellingen op Europees vlak in de ogen durven zien. Daarom werd er reeds een overleg gepland met ANB, Agentschap voor Natuur en Bos en de Boerenbond. Landbouworganisaties praten over deze doelstellingen en proberen een evenwicht te vinden tussen hun doelstellingen, de natuurdoelstellingen en de socio-economische doelstellingen van elk gezin. Een zeer prestigieus project.
Er zijn reeds verschillende voorstellen op tafel gelegd. Voor 2050 zouden de Europese natuur en habitatdoelstellingen door Vlaanderen moeten gehaald worden. Buiten land opofferen voor het herstel van natuurlijk habitat , passeren er ook andere ideen in de ronde.
De Herstellende Landbouw of de Permacultuur (permanente teelt). Een idee voor Agro-ecologisch boeren. Het is mogelijk om ons basisvoedsel te produceren in agrarische ecosystemen die het milieu en de biodiversiteit verbeteren en terug herstellen. In een goed ontworpen agrarisch systeem met meerjarige gewassen (vaste planten) kan je meer calorieen, eiwitten en vetten per hectare produceren dan bijvoorbeeld met wisselende maisteelt. De grond moet niet steeds aangeplant te worden, voorkomt erosie door omploeging en het CO2 blijft vaster in de bodem behouden. Ook is er minder uitstoot door minder gebruik van landbouwvoertuigen voor aanplanting. Mark Shepard schreef daar een interessant boek over: Restoration agriculture. Hij besloot in 1996 om bosbouw te combineren met landbouw en veeteelt: a New Forest Farm, wat hij met succes nu aan de wereld wil voorstellen.Ook voor de veestallen en hun verzurende emissie zijn reeds vergevorderde technologieen in praktijk omgezet. De landbouwer is de eerste die weet dat als je de natuur niet respecteert, je vlugger dan verwacht de rekening gepresenteerd krijgt, en dit niet door Europa of andere raden, wel door de natuur zelf.
Verdroging van land, insecten en onkruidplagen, het zijn maar een handgreep van de concurrenten van de meeste boerderij CEO's.
Invullen landelijke regio gekleurd met speciale beschermingszones
Denk volgende keer bij de prijs van jou prei en uw selder ook even aan wat de boer voor jou levenskwaliteit doet of moet doen. De landbouwer voelt zich al tijden geprangd tussen het instandhouden van de natuur en de huizenbebouwing van ons land. Makkelijk is anders, en daarbij wil iedereen ook nog eens graag dat een selder en een prei betaalbaar blijft.


De vraag van de Boerenbond is nu of de overheid zich klantvriendelijk kan opstellen naar de boeren toe. Een studiebureau die al deze IHD, BSZ en andere doelstellingen van Europa in kaart kan brengen zodat zij bij uitbreiding daar makkelijker terecht kunnen voor informatie.1 opmerking:

  1. Wat leuk dat u over herstellende landbouw schrijft! Rond die tijd, april 2014, kwam ook de vertaling in het Nederlands uit, die ik mede verzorgde. Delen van het boek zijn in te zien op onze site PermacultuurOnderwijs.nl Het is zoals u al laat zien een goednieuwsboek bij uitstek. Een visie op beschaving en landbouw. Zoals mijn collega in het voorwoord schrijft 'Repareer de planeet door wat je eet!'
    Vriendelijke groet en keep up the good news! Lucas

    BeantwoordenVerwijderen