Binnen drie weken had ik al een goed werkende zonnecel. Dat is ongekend’, zegt Bert Conings. Conings doet al jaren onderzoek naar allerlei typen zonnecellen aan de Universiteit van Hasselt. Hij zegt dat hij zich niet kan herinneren dat hij eerder zo enthousiast is geweest. Want sinds mei vorig jaar werkt hij aan een nieuw type zonnecel, op basis van het materiaal perovskiet.
Natuurkundig ingenieur Conings staat niet alleen. Het gereputeerde tijdschrift Science vond perovskiet-zonnecellen vorig jaar een van de tien belangrijkste wetenschappelijke doorbraken. De chemicus Henk Bolink is er met zijn groep juist in geslaagd een flinterdunne perovskiet-zonnecel te maken op een ondergrond van PET, de kunststof waarvan ook frisdrankflessen worden gemaakt. Daarmee komen buigbare zonnecellen in het verschiet, zegt Bolink. Ze worden vierhonderd keer dunner dan de standaard silicium zonnecellen, die bij de meeste mensen op het dak liggen.
Perovskieten zijn al lang bekend, maar werden pas in 2009 voor het eerst toegepast in een zonnecel. Het tot nog toe meest gebruikte perovskiet is een verbinding met onder meer ammoniak, lood en jood. Het mineraal is genoemd naar de Russische mineraloog L.A. Perovski. Volgens sommige onderzoekers kan het de kosten van zonne-energie omlaag helpen naar 10 tot 20 dollarcent per watt, zo schrijft de MIT Technology Review.
Nu kosten conventionele zonnepanelen ongeveer 75 dollarcent per watt. Energie uit fossiele brandstoffen halen kost ongeveer 50 dollarcent per watt.
Onderzoekers bij onder andere Oxford Photovoltaics hebben testzonnecellen gemaakt die een rendement kunnen behalen van 15 procent. Op termijn zou zelfs 25 procent haalbaar zijn, vergelijkbaar met conventionele kristallijne zonnepanelen van silicium.
Minder kosten en meer beschikbaar
Het verschil is, is dat perovskiet veel meer beschikbaar is en de productiekosten goedkoper zijn. Een zonnecel van perovskite moet ook minder groot te zijn.
Een gewone siliciumzonnecel is ongeveer 180 micrometer dik. Om hetzelfde rendement te behalen hoeft een zonnecel va perovskite maar 1 micrometer dik te zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten