woensdag 13 maart 2013

Een knuffel onbetaalbaar

De oorlog eist zijn prijs op, wie die niet wil betalen, kan beter de vredespijp roken. Een uitspraak van een Argentijn op de onwil van de Argentijnse regering om de oorlogsslachtoffers van de Falkland oorlog te vergoeden. Deze mensen voeren al jaren actie op het plein voor het presidentieel kantoor in het centrum van Buenos Aires. En deze vrouw had gelijk. Zelfs de oorlogshonden in de Verenigde Staten krijgen een betaalde knuffelsessie om uit hun oorlogsdepressie te geraken.
Niet alleen de soldaten keren terug uit oorlogszones met het posttraumatische stress stoornis (ptss) ook hun trouwe viervoeter die hen begeleid in gevaarlijke opdrachten vertonen gedragstoornissen. Dierenartsen en dierenspychiaters kwamen tot die bevinding in een kamp waar ze honden trainen en opvangen die uit Afganistan komen of moeten terugkeren. Deze honden worden er ingezet om vooral bommen en explosieven op te sporen. Als zij terugkomen vertonen ze onrustig gedrag, luisteren niet, begrijpen de makkelijkste opdrachten en commando's niet meer.

Ze vertonen dezelfde kenmerken als militairen die terugkeren uit spannende oorlogssituaties, waarbij ze langdurig hebben blootgestaan aan enorme stress, constateert Walter Burghardt van het Holland Military Working Dog Hospital. Burghardt en zijn collega's telden tot nu toe vijftig honden met ptss. Ze krijgen medicijnen en gedragstraining en worden extra geknuffeld en geliefkoosd. Honden die opknappen, worden opnieuw uitgezonden. Honden die klachten houden, krijgen een andere functie of worden ter adoptie aangeboden. Een optie voor de militairen in Argentinie die nog steeds kampen met het ptss na de Falklandoorlog? Zelfs voor vele OCMW's in Belgie die migranten opvangen uit oorlogsgebieden, een knuffel is honderd keer effectiever dan gelijk welk medicijn, en het kost alleen een beetje 'aandacht'..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten