maandag 24 maart 2014

Maya de bij

Europa besliste op 29 april 2013 om een gedeeltelijk verbod op het gebruik van neonicotinoïden op bloeiende gewassen in te stellen. Natuurpunt is tevreden met deze uitkomst, maar vraagt dat de Belgische overheid nog verder gaat en een totaal verbod op neonicotionoïden instelt, tot er duidelijkheid is over de schadelijkheid van deze pesticiden voor bijen en andere dieren.
"Bijen en andere bestuivers zijn onvervangbaar voor natuur en landbouw, maar zowel honingbijen als wilde bijen doen het de laatste jaren bijzonder slecht. Het grootschalige gebruik van neonicotinoïden is één van de voornaamste boosdoeners. Door de bijendoders gedeeltelijk van de markt te
weren neemt Europa een eerste beslissende stap om de bijensterfte aan te pakken", aldus nog Natuurpunt.
In Nederland is nu een totaal verbod op deze producten gestemd. Volgt Belgie?


In de diverse artikelen over bijensterfte wordt steeds genoemd de neonicotinoide groep als groep van schadelijke insecticiden voor de honingbij. Tot deze groep behoren de insecticiden die vooral gebruikt worden om mieren te bestrijden. Vooral maisvelden zijn een gevaar, uiteraard niet de mais, wel wat ze spuiten om mooi mais te behouden. Sommige van deze middelen zijn voor de particulier verkrijgbaar. Vaak staat er dan een andere populaire naam op als bijvoorbeeld: luizen en witte vlieg. Ander appel en peren middel is Gazelle, voor boomkwekerijgewassen, vaste planten en niet grondgebonden teelt van bloemisterijgewassen. Kortom bij elkaar een hele lijst van bestrijdingsmiddelen die bij vele gewassen worden gebruikt en allen giftig tot zeer giftig zijn voor de bijen.
Deze producten worden ook vaak gebruikt door particulieren, mensen die een familie boomgaard hebben of mooie rozen willen in de voortuin. Advies: gebruik deze middelen niet als particulier en probeer telers ervan te overtuigen ze ook niet te gebruiken.
Als je per se wat wilt gebruiken tegen bijv luizen ga dan over tot biologisch middelen of huismiddelen als bijv. brandnetelsap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten