dinsdag 1 oktober 2013

Bolivie ziet eindelijk de zee

De Boliviaanse President Evo Morales is er na jaren ijveren in geslaagd om eindelijk uitzicht op zee te verkrijgen voor zijn land. Tijdens de verschillende grensschermutselingen tijdens de onafhankelijkheidstrijd van Zuid Amerika, was Bolivie ontzegt van een kuststrook. Zowel Peru als Chili weigerden al jaren om dit recht te zetten. Nu heeft Peru water bij hun wijn gedaan en Bolivie de toegang tot de zee gegeven. De Peruaanse haven Port of LLo zal door Bolivie als nationaal water mogen gebruikt worden.

Deze toegang tot de Pacific Ocean is voor Bolivie van groot belang. Het akkoord, Biliviamar, moet nu nog voor het Peruaans parlement komen. Als het helemaal goedgekeurd wordt, zal Bolivie de Peruaanse haven mogen gebruiken voor commercieel, industrieel en toeristisch verkeer.
Fredy Otárola, president van het Peruaans parlement zei dat dit dossier met de hoogste prioriteit zal behandeld worden. Dit akkoord is volgens Otarola, een grote stap in de Latijns Amerikaanse Unie. Toch houdt dit akkoord geen overdracht in van soevereiniteit over land, wat Bolivia eigenlijk wel zou willen.
Het akkoord is vorige week voor het Parlement gekomen en gunstig onthaald. Morales dankt het Peruaanse volk voor de kans die ze zijn land geven. Hij vroeg aan de Bolivianen een applaus voor de Peruanen.
De volgende stap is een toegang tot de Pacific Ocean aan de Chileense grens. Met een Chileens akkoord zou de oorlog over de Pacific Ocean eindelijk beeindigd zijn, die 100 jaar geleden begon tussen Bolivie, Chili en Peru.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten