dinsdag 1 oktober 2013

Zora, onvermoeibare verpleegster

De opvang van zieke kindjes is altijd hartbrekend. Hen een normaal leven geven is niet altijd meer mogelijk, maar ze omringen met liefde, is een uitdaging die zelfs wetenschappers ter harte nemen. In het UZ Gent hebben ze Zora in dienst genomen. Dit is een robot om patienten te helpen revalideren. Hij wordt zowel voor kinderen als ouderen gebruikt. Zora is 57 cm groot en programmeerbaar voor verschillende bewegingen. Zora zit vol sensoren en maakt van haar een ideale partner voor de revalidatie en valdetectie van kinderen met epilepsie.



Belga
De firma Qmbt/Qbis werkt aan dit project samen met de Christelijke Mutualiteit en de afdeling pediatrie en kinesitherapie van het UGent. Iedereen houdt al van Zora, zij is beleefd en sympathiek. Zij verhoogt samen met het personeel de intensiteit van de training. Ze spreekt nooit tegen en heeft nooit een slechte dag. Vermoeidheid is ook niet van toepassing, Zora gaat onvermoeibaar verder met een uilengeduld.
 "De robot zal gebruikt worden om vooraf aangeleerde oefeningen correct uit te voeren, bijvoorbeeld om relatief saaie herhalingen uit te voeren. Zora zal instructies geven, aanmoedigen en tot op een bepaald niveau feedback geven."
Een ingebouwde camera registreert de oefeningen. Daardoor krijgen therapeuten een logboek van de intensiteit van de training per patiënt. Daarnaast zal de robot op termijn verbonden kunnen worden met een elektromyografie (EMG), die de samentrekking van de spieren detecteert. "Aan de hand hiervan kan Zora bepalen of de oefeningen juist of fout worden uitgevoerd. Ook door markers op het lichaam van de patiënt aan te brengen, kan de robot de juistheid van de oefening bepalen."

Tijdens een eerste demonstratie bleek dat de robot met hoge aaibaarheidsfactor meteen omarmd werd door kinderen. Zora liet de jonge revalidatiepatiëntjes allerlei kracht-, coördinatie- en uithoudingsoefeningen doen en beloonde hen met complimenten en muziek.

Daarnaast kan Zora geprogrammeerd worden om bij epilepsiepatiënten aanvallen te detecteren, in eerste instantie in een ziekenhuisomgeving. "De robot zal via een WiFi-verbinding de EEG (elektro-encefalogram) van een epileptische patiënt in het ziekenhuis lezen en analyseren en kan bij een vermoedelijke aanval gepersonaliseerde vragen stellen." Als een robot in dergelijke gevallen een juiste inschatting maakt, hoeven verpleegkundigen niet meer onnodig uit te rukken. "Zora kan bovendien zodanig geprogrammeerd worden, dat hij bij een bevestigde aanval hulp kan inroepen door bijvoorbeeld iemand op te bellen."

In een latere fase wordt overwogen om Zora in de thuiszorg in te zetten. 
bron:(Belga/MI)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten