dinsdag 8 januari 2013

Snooze is good 4u

Een wekkerradio uit de jaren 70 was de eerste met de snooz-knop. Nu is het een onontbeerlijk snufje op elk technisch vernuft toestel dat ons wekt. Nog even soezen, of zoals het nu heet 'snoozen' is een ochtendritueel geworden van menig opstaander die in de vroege uurtjes in de file moet gaan staan of op de trein moet wachten die niet komt.
Die paar minuten snooz in the morning, smaakt naar vrijheid, smaakt naar 'nog even doen wat ik wil'. Het feit dat dat snoozen zo goed doet, komt volgens wetenschappers, uit het feit dat je serotonine aanmaakt als je in slaap valt. Dit enzyme zorgt voor een goed gevoel. Vroeger heette het nasoezen of soezen, toen was het nog niet gevaarlijk. Nu het snoozen heet, plakt er een 'gezondheidslabel' op. Het wordt 'ongezond' als we nog nasoezen nadat ons lichaam ons natuurlijk wekt, en we uitgeslapen behoren te zijn. Dan wordt er dopamine aangemaakt door ons lichaam, een pepmiddel dat ons klaarwakker maakt. Als we dan weer indommelen, geraakt ons bioritme in de war.  Als we snoozen nadat we door de wekker zijn gewekt, is die dopamine nog niet aanwezig en kan je nog wel even van je serotonine genieten. 
Maar de wetenschappers houden het niet bij 1 reden om ons het snoozen af te nemen. De remslaap zou verstoord worden. Iedereen kent het fenomeen van de lucide dromen tijdens het snoozen. Net voor je natuurlijk ontwaakt , zit je in je remslaap. (rem= rapid eye movements, droomtijd). Als je je wekker een half uurtje te vroeg opzet om nog te kunnen snoozen, onderbreek je deze remslaap en dat werk desoriëntatie in de hand.
Snoozen mag dan niet 'gezond' zijn, soezen is het wel. Nog even onder de lakens blijven liggen, luisteren naar de nieuwsberichten, weersvoorspellingen, nog even overdenken wat er vandaag op de agenda staat, voor je er weer invliegt, niemand kan zeggen dat dat ongezond is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten