donderdag 29 november 2012

Europeanen dichter dan je denkt
Het is bijzonder om te merken dat je tijdens een reis, waar je ook naartoe gaat, anders tegen dingen gaat aankijken. Je maakt een ontwikkeling door, puur omdat je voor een moment jouw vertrouwde cocon verlaat waarin je je zeker voelt en denkt dat je weet hoe de wereld in elkaar steekt.
Nu de Europese solidariteit in zwaar weer verkeert omdat landen niet willen meebetalen aan de economische problemen van de Grieken, Italianen en andere landen die hun staatsschulden te hoog hebben laten oplopen zie je hoe groot de culturele verschillen tussen de lidstaten zijn. Aan de borreltafel in Nederland is het gemakkelijk roepen dat “wij die Grieken niet gaan betalen omdat zij op hun vijftigste met pensioen gaan” en “dat wij er niet voor mogen opdraaien dat in Italië niemand belastig betaalt”. Maar die boosheid komt voort uit onvolledige informatie. Als je een keer een vakantiehuis in Italië hebt gehuurd en hebt geprobeerd om echt in contact te komen met de lokale bevolking zal  je hebben gezien dat de zaken een stuk genuanceerder liggen. Ook de grote meerderheid van de Italianen werkt hard voor hun geld en in Griekenland leven een schrikbarend aantal mensen in armoede. Wil een verenigd Europa een succes worden moeten wij laten zien dat we ook in slechte tijden onze verantwoordelijkheid nemen.
Ga daarom op vakantie naar deze landen en probeer met eigen ogen te zien hoe de situatie in elkaar steekt. Zo steun je de lokale economie en je leert de cultuur en gebruiken kennen en krijgt daardoor meer inzicht in de problemen die daar spelen. En als je ziet dat mensen in andere landen veel harder moeten werken voor hun bestaan dan jijzelf dan leer je te relativeren. En je gaat inzien dat solidariteit vanzelfsprekend is. Boek een huisje via de site HomeAway, geniet en redt Europa!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten