vrijdag 30 november 2012

7 vette en 7 magere koeien

Waar komt het spreekwoord vandaan: 7 vette jaren, 7 magere jaren? Van een parabel uit het oude testament over 7 vette en 7 magere koeien uit een droom die door Jozef wordt uitgelegd als de 7 vette en 7 magere economische jaren. Maar voor de tijd van Jozef kwam dit verhaal reeds voor in de analen van het Oud-Egypte wordt ook over 7 vette en magere jaren gesproken.
De zware euro, of globale crisis duurt nu ook bijna 7 jaar (2006). Draghi, de president van de ECB (Europese bank) zegt dat de vette jaren zullen terugkeren in de helft van 2013. Hiervoor zullen eerst nog wat harde noten moeten gekraakt worden. Nationale besparingen zijn volgens Draghi een tegenhanger van de economische vooruitgang, maar wel noodzakelijk om uit het slob te komen.
Een andere noodzaak is de flexibiliteit op de arbeidsmarkt waar de laatste tijd zoveel over gesproken en geschreven wordt. Hoe dit zou moeten ingevuld worden, is nog niet geweten en iedereen houdt zich een beetje angstvallig op de vlakte als ze aan dat hoofdstuk komen.
Ook een bankenunie in de eurozone wordt meer en meer een must.
Daarbij moeten landen bereid zijn bevoegdheden af te staan. Gezamenlijk toezicht op de financiële sector moet voor alle banken gaan gelden om versnippering te voorkomen, zei de ECB-president.
Langs de andere kant zien we dat de Japanse regering de crisis anders aanpakt. Zij pompen miljarden in de economie om deze terug draaiend te krijgen. Daarbij springen nog eens twee sectoren naar voor waar Japan vooral in investeert: zorg en landbouw. Twee zwakkere broertjes van de Europese unie. Het stimuleringspakket in Japan voor deze sectoren is twee keer zo groot als een eerder pakket van omgerekend ruim 4 miljard euro, dat in oktober werd aangekondigd.

Vandaag werd ook bekend dat de Japanse industriële productie in oktober met 1,8 procent is toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat cijfer was beter dan marktvorsers in doorsnee hadden voorzien. In september kelderde de productie nog met 4,1 procent, aldus data van het ministerie van Handel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten