donderdag 29 november 2012

N(euro)logisch z(eur)en


De Nederlandse parlementariër voor visserij, voorzitter van het Nederlandse Parlement, Arie Slob, spreekt zich uit voor de exit van Griekenland. De euro zou beter af zijn zonder de Grieken, volgens de man van Zwolle. Slob is ook fractieleider van de ChristenUnie en spreekt na het voorleggen van een onderzoek uitgevoerd door deze partij. Hij wil de exit van Griekenland verbinden met het kwijtschelden van de schulden. Geven en nemen, zoals het hoort, lees je in zijn statement.
De ChristenUnie deed een onderzoek naar de mogelijkheden om de euro op te delen in een noordelijke en zuidelijke euro, de Neuro en de Zeuro...waar blijven ze het vandaan halen.
Met dit onderzoek wilde men het taboe doorbreken over mogelijke euor-exits. Uit het onderzoek blijkt dat het invoeren van een Neuro en Zeuro economisch geen goede zet zou zijn. Het terug invoeren van een nationale munt zoals de Gulden, Duitse Mark en Franse Frank, zou onnodig schadelijk zijn voor het noorden. Een exit van probleemlanden zou een betere oplossing zijn, volgens het onderzoek van de ChristenUnie, what's in a name.
Griekenland moet wel lid blijven van de EU, zodat ze nog steeds recht hebben op EU subsidies, en ook de plicht tot bijdrage, uiteraard. 'Dit vergroot de kans dat Griekenland zelf voor uittreding kiest. Het biedt uitzicht op een hogere economische groei voor Griekenland en de eurozone', meent onderzoeker Johan Graafland.
Toch schijnt er in de woorden van de ChristenUnie-leider wel een lichtpuntje, Griekenland zou vlugger uit de crisis kunnen komen, de druk op de Grieken zou minder lang zijn en volgens Slob is de Grieken euro-wise laten gaan, een vorm van solidariteit.

'Het rapport laat duidelijk zien waarom een eerlijk verhaal over Europa zo belangrijk is. Doorgaan met steunoperaties aan Griekenland helpt de Grieken niet, maar drijft ze naar de afgrond. Vergroten van schulden, zoals nu met de laatste deal weer gebeurt, is dus niet solidair en toekomstbestendig.' 

Hij vindt het belangrijk dat nu serieus gekeken gaat worden naar gerichte voorwaarden rond een Grieks vertrek uit de groep eurolanden. 'Daarmee versterken we de geloofwaardigheid van een gemeenschappelijke munt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten