zondag 21 oktober 2012

Leona is back in da town

Gewezen Antwerps burgemeester en voormalig federaal staatssecretaris Leona Detiège heeft donderdag in de Senaat de eed afgelegd in opvolging van Marleen Temmerman, die benoemd is als directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève. Dat zijn ineens twee goede nieuwsberichten in 1 zin. De redactie doet aan besparingen. Twee voor de prijs van 1.

1. Marleen Temmerman gaat naar de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie die de laatste jaren wel wat in ongenade is gevallen met alarmerende epidemie berichten en het 'door de strot jagen' van een hoop inentingen op nationaal vlak. De varkensgriep heeft hun naam niet alle eer aangedaan die ze (misschien) verdienen. Marleen Temmerman is in Belgie en in de medische kringen een frisse dame die ook wel eens 'mama Daktari' genoemd wordt, naar het boek dat ze geschreven heeft. Dit boek bevat verhalen over haar jarenlange werk als gynaecologe in Kenia. Een boek dat je zeker eens ter hand moet nemen. Ontwikkelingssamenwerking is haar niet vreemd, ook ijvert ze in eigen land voor een betere deontologische medische raad waarbij de rechten van de patiënten beter beschermd worden. Zij had als senator ook kritiek op de staatshervorming. Ze nam bij de opening van het parlementaire jaar met gemengde gevoelens afscheid van haar politieke carrière. Marleen Temmerman, die faam verwierf als gynaecologe en genderactiviste, zetelde sinds 2007 in de Senaat. Temmerman blikt met tevredenheid terug op haar mandaat van vijf jaar, maar betreurt tegelijk dat de Senaat in het kader van de zesde staatshervorming 'uitgekleed' wordt. 'Bepaalde dossiers hebben het nodig om even te rijpen en bijgestuurd te worden', aldus Marleen Temmerman, die ook wees op de ethische rol van de Senaat. Als mensenrechten activiste vooral gefocust op vrouwen, zal zij in de WHO zeker belangrijk werk verzetten.

2. Leona, mama Detiege, ook een dame die in de politiek geboren is. Zij is dochter van Frans, gewezen burgervader van Antwerpen, net zoals zij zelf. Mevrouw de burgemeester Detiege heeft 't stad altijd met liefde bestuurd. De vastgeroeste ambtenarij heeft haar in 2003 de das omgedaan met de visa-affaire. Zij nam haar verantwoordelijkheid en trad af, wat ze zeker niet verdiende. Na deze affaire heeft ze de politiek links laten liggen. Haar dochter nam wel de familie rol over en zetelt al jaren in de Kamer. De Belgische politiek houdt hiermee zijn familie-traditie vol: vader&zoon De Croo, moeder&dochter Detiege, familie Anciaux tot kleinzoon, the family Spaak met Paul-Henri en Antoinette, kleinzoon Paul-Henri en neef Janson, die als mama de eerste vrouwelijk senator van België had. De Van Rompuy's, alom bekend, nu ook met vrouw en zoon actief naast de zus Tine. We kennen de familie Dehaene, De Clerck, Eyskens, De Gucht, de Toback's, de Claes'ens, Nothomb en zo kan ik nog wel even doorgaan, maar we waren bij Leona Detiege.

Detiège wordt volgende maand 70. Van 1977 tot 1991 zetelde ze in de Kamer en van 1991 tot 1995 was ze al eens lid van de Senaat. Van 1988 tot 1992 was ze staatssecretaris voor Pensioenen. Daarna verhuisde ze naar de Vlaamse regering, waar ze tot 1995 minister van Tewerkstelling en Sociale Aangelegenheden was. In 1995 zette Detiège een punt achter haar nationale politieke carrière om burgemeester van Antwerpen te worden. Dat bleef ze tot 2003, toen ze in de nasleep van de Visa-affaire plaats moest ruimen voor Patrick Janssens. In tegenstelling tot deze laatste, is Leona in Kalmthout voor de sp.a lijst verkozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten