zaterdag 20 oktober 2012

Met 20 euro Europa rond

De Argentijnse regering reageert op de beschuldigingen dat haar officiële inflatiecijfer niet correct is met de slogan: je kan voor 6 pesos per dag eten. Dat wil zeggen dat men in Argentinië voor 1 euro per dag kan eten. Misschien is dat wel mogelijk als je op een anorexia dieet staat. Voor de gewone mens in de straat en zeker voor opgroeiende kinderen, is dat een moeilijke opgave. De melk kost al bijna 1.5 euro per liter, om maar een voorbeeld te geven. Vlees eten in dit cijferdieet is helemaal een utopie, het goedkoopste stuk betaal je 8 euro de kilo. In Europa slaan de prijzen van het dagelijks brood ook op. Het wordt voor huismannen en -vrouwen een hele klus om je familie een voedzame en betaalbare maaltijd voor te schotelen.


Een Amerikaans tijdschrift deed een onderzoek waar men met 20 euro op zak, nog kan rondkomen in Europa. Er is in Europa ook een groot prijsverschil naargelang welk land je bezoekt. In Slovenie bijvoorbeeld kom je met 20 euro toe om 43 ticketjes te kopen voor het openbaar vervoer. In Nederland koop je daar maar 8 reisjes mee. 
Business Insider magazine onderzocht 17 EU landen en hun prijzen. Wat kan je nog kopen in het oude europa voor dat kleine blauwe briefje?
In Portugal leidt in de lijst voor voeding en alcoholische dranken. Daar koop je met het blauwe biljetje 5 x meer koffies dan in Griekenland en drie keer meer dan in Slovenie. In het laatst genoemde land kunnen vrouwen dan weer 19 paar nylonkousen kopen, terwijl je in Belgie daar maar 4 paar voor hebt. Als je dan weer een taxi nodig hebt en je hebt 20 euro op zak, kom je in het ene land al wat verder of dichter bij huis dan in het andere. In Portugal rijdt je daar bij wijze van spreken de wereld mee rond, nl 23 km, in Nederland kan je beter te voet gaan, want verder dan 7.2 km kom je niet. De goedkoopste taxies vind je in Bulgarije, maar daar kan je dan weer niet met euro's betalen. Als je je biljetje omzet naar de nationale Bulgaarse munt, kan je 70 km mee. Dat is in Belgische termen, een heel eind.
Het gevoeligere thema: een pintje drinken. In Slovenie kan je er 6 binnenspelen op café, in de supermarkt koop je dan weer 20 l voor 20 euro. In Italie krijg je 6 l van het gerstenat. In Portugal, het land om eens op café te gaan, en voor je eigen gezondheid trakteer je daar best, krijgt je er 24 pintjes voor. Kaasliefhebbers komen best naar Belgie, niet alleen voor de diversiteit, ook voor de prijs. In Slovenie betaal je het dubbel. In Ierland vergeet je best het bier en de kaas en neem je je vriendin best mee naar de cinema, een goedkoop uitentje, in Slovenie, kan je haar wel 7 keer meevragen voor hetzelfde briefje. De rokers komen het best uit in Estland. Voor 20 euro koop je een volle fard, in Ierland enkel drie pakjes. In Malta lees je de kranten van voor naar achter, je koopt voor 20 euro 30 kranten, terwijl je in Cyprus best online leest, want daar krijg je maar 11 kranten voor je kleine briefje. In Engeland dan weer 57, maar ook daar moet je eerst je euro's omzetten in ponds.Bij je kranten in Malta drink je best een theetje, het goedkoopste land voor deze edele drank. In Oostenrijk laat je dat best achterwegen. In Duitsland krijg je voor 20 euro een 5 jaar oude fles rum en met de overschot koop je nog een jongere witte rum. Kraak deze flessen niet alleen, want dan zal je met je 20 euro echt niet met een taxi naar huis of het ziekenhuis geraken. Slotsom: Ierland is het duurste land in Europa en dat volgens de 20-eurostudie van de Inside.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten