zondag 29 juli 2012

WK vissen in Gent

Sportvissen is het vangen van vis zonder commercieel aspect maar alleen voor het genot of om de competitie aan te gaan met andere sportvissers.
Het Mekka voor competitievissers ligt deze week aan de Watersportbaan in Gent. Meer dan honderd vissers zitten er al vijf dagen aan een stuk fervent te trainen voor het WK feedervissen dit weekend. ‘Vissen lijkt misschien makkelijk of saai. Maar de competitie is keihard.'
De deelnemers aan het Wereldkampioenschap vissen, 110 vissers uit 22 verschillende landen, kamperen al heel de week aan de Watersportbaan. Elke dag zit een eindeloze rij vissers er urenlang te hengelen, eentje om de tien meter, voor wel een kilometer lang. Een mannenwereld, schouder aan schouder, met een dozijn hengels naast zich, zwijgend, turend in het water.
Feedervissen is een echte ploegsport. De landen die hieraan deelnemen, werken als een team.  De Belgische delegatie bestaat uit 5 man. Je kan als individu ook de meeste kilo vis vangen, maar het is wel het totale gewicht van je team dat geldt voor goud. Vissen lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Vissers moeten rekening houden met de troebelheid van het water, de stroming, de warme en koude ondergolven, het gebruikte aas, de haak, alles komt erbij kijken. Voor het kampioenschap echt begint, krijgen de teams tijd om te trainen, dat doen ze elke dag meer dan 5 uur.  's Avonds wordt alles besproken en de tactiek uitgetekend.
Er is geen sportevenement zonder supporters. Ook die staan langs de zijlijn, waaronder er ook een heleboel uit het buitenland komen. Zij volgen hun landenteam doorheen heel Europa. Sportvissen is net zoals elke andere profesionele sport, keihard. Het Engelse en Nederlandse team hebben naast hun 5 professionele vissers, ook een trainer, coach en hulpcoach, er zitten zelfs vissers op de bank als reserve.

Het goede weer van de afgelopen week, is een tegenvaller. Nu het WK echt zal beginnen, slaat het weer totaal om, zodat ook de spelregels tussen vis en visser veranderen. Het water is helderder met goed weer, waardoor de vis de visser makkelijk opmerkt, de warme stroming is breder, waardoor de vis dieper gaat zwemmen. Als je je tactiek daarop inspeelt en het weer is totaal anders tijdens de competitie, gaan er wel eens een paar kilo de mist in. Het is juist de kunst om daarop te anticiperen. Vandaar dag België een interessante WK plaats is, het weer is er onstabiel en er zijn grote verschillen tussen de ene dag en de andere.
Sportvissen wordt soms door dierenliefhebbers aangevallen. Aan de haak geslagen worden, is geen pretje voor een vis, en dit enkel voor het plezier van een paar man met een Jupiler in de hand, het lijkt de reinste onzin. Toch houden deze vissers enorm van de vis, ze hebben er respect voor, weten meer van zijn habitat dan de milieuorganisaties en willen deze habitat ook gezond houden, omdat het een belangrijk onderdeel is van hun plezier. De vis wordt dan ook met respect behandeld. Ervaren vissers brengen weinig schade aan de vis aan. De tijd dat de competitievis gevangen zit voor hij gewogen wordt, moet beperkt blijven. Ook de manier waarop hij bewaard wordt, is meestal eigen aan het milieu van de vis zelf. Als een haak moeilijk bereikbaar of geslikt is kan het beste de onderlijn doorgeknipt worden. Allerhande onderzoeken hebben aangetoond dat de haak dan door de natuurlijke afweer verdwijnt of wordt ingekapseld en dat het overlevingspercentage meer dan 80% bedraagt. Bij de meeste moderne hengelsportmethoden zoals kunstaasvissen, of karpervissen komen geslikte haken niet voor en zijn de overlevingspercentages na een jaar tussen de 90 en 100%.
Gespecialiseerde vissers gebruiken hulpmiddelen als ontsmettingsmiddel en onthaakmatten om de vis zo min mogelijk te beschadigen. In betaalwateren waar de vis een hoge waarde vertegenwoordigd, zijn deze hulpmiddelen evenals weerhaakloze haken dan ook verplicht. Ook geldt er in vele sportvisserij een terugzetplicht.
Ook het 'voeden' van verschillende visvijvers wordt met kennis van zaken gedaan. Als men vis zet op een vijver, is het belangrijk dat men rekening houdt met het ecosysteem in en rond de vijver. Bepaalde vissen kunnen immers planten loswoelen of insecten eten, zodat de habitat van de vijver kan veranderen. Sportvissers houden hier zeker rekening mee.
Wil je meer weten over het WK in Gent, klik hier voor TV Ekergem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten