zaterdag 26 mei 2012

Humboldt pinguin proeft van vrijheid in Tokyo

Af en toe flapte hij met zijn linker vleugel, 82 dagen was hij de coastguard te slim af.

Hij is pas 1 jaar oud, woont in het Sea Life Park in Tokyo en is een Humboldt pinguin. Toch is hij net zoals happy feet dapper en slim en zette hij een neus naar de grote stenen muur, de ijzeren net en de bewakingssensoren in het Sea Life park. De pinguin glipte er door en overleefde 82 dagen in de baai naast het park, vrij en vrolijk. Kazuhiro Sakamoto is blij dat de pinguin terug in het park is. De baai rond het park is niet echt levensvatbaar voor een humboldt pinguin die vanuit het verre Patagonie komt.
De pinguin droeg het nummer 337, niet eens een naam. Je zou voor minder van je vrijheid willen proeven. Reeds twee maal was hij de coastguard te vlug af. Hij verkeerde in goede gezondheid in de Tokyo Bay, toch vreesden de wakers van sea life dat hij vlug ziek  zou worden. Deze pinguin hoort thuis in de Argentijnse en Chileense wateren. Hij is genoemd naar de grootste wetenschappelijke reiziger aller tijden: Alexander Humboldt. Geboren in Berlijn in 1769.
Von Humboldt koos voor zijn eerste grote expeditie een enorm gebied rond het Andesgebied uit. Daar wilde hij de sterke verschillen tussen de natuur in de Andes en het Amazondebekken vergelijken. Het gewenste onderzoek besloeg onder andere het meten van de hoogte van de Andes (die destijds als hoogste gebergte ter wereld werd beschouwd), het onderzoeken van de bodemgesteldheid, het opmeten van plaatselijke afwijkingen van het aardmagnetisme en het meten van de temperaturen. Voor onder andere deze zaken ontwikkelde Von Humboldt meetinstrumenten. Voor zijn verslagen ontwikkelde hij een eigen systeem van tekens, pijlen en letters waarmee hij snel kon aangeven wat voor gesteente of vegetatie hij op een bepaalde locatie aantrof. Daarnaast bestudeerde hij tijdens deze jaren van voorbereiding vele relevante reisverslagen en hield hij de nieuwste ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied bij. Ook correspondeerde hij met vooraanstaande zoölogen, botanici en astronomen.
Als je ziet door welke wateren Humboldt gezwommen heeft, is het niet verwonderlijk dat het pinguinras naar hem genoemd uit hetzelfde hout is gesneden.

Alexander von Humboldts Amerikaanse reis (1799-1804).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten