woensdag 29 augustus 2012

Een baksteen in je maag


De wereld weet geen blijf met de Belgische vastgoed markt. Ze begrijpen er niets van. Om de standvastigheid in de sector te verstaan, moet je uiteraard iets van de Belgische cultuur weten. Zelfs in het zelfde taalgebied der Nederlanden, kent men niet overal de uitdrukking: Een baksteen in je maag hebben, of met een baksteen in je maag geboren zijn. Zij spreken van: zin in een eigen huis. Wat helemaal iets anders is. Zin hebben, goesting in het Vlaams, is geen passie, geen levenstaak. Een baksteen in de Belgische maag is dat wel. Vandaar dat alle economische kranten mogen roepen dat de huizen in België over gewaardeerd zijn, voor een Belg is dat niet zo. De prijzen niet, Europees gezien, nog laag. Een Belg is dan wel vol passie voor zijn eigen huis, maar ook niet gek.
In deze tijd van crisis, buikriemen en besparingen, gaan de prijzen van de woning zelfs nog licht vooruit, staat vandaag te lezen in De Tijd. 'De lage rente maakt echter veel goed voor potentiële kopers. Ook beleggers wagen hun kans.'
De halfjaarcijfers van de federale overheidsdienst Economie, die morgen in de Trends te vinden is, wijst erop dat de Belg zijn woning blijft kopen. In het Vlaams gewest namen de kwaliteitswoningen en de hogere appartementsklasse een stijging van 3% in de eerste helft van 2012. Villa's daalden 1%(tje)
De immokantoren schreeuwen van de daken dat het nu het moment is om te kopen. Men betaalt per maand, op 30 jaar met een vaste hypotheeklening, 809 euro af, en na aftrek van de belastingen, 589 euro, dit volgens John Romain, voor een instapklare woning. Als we deze prijzen naast de huurprijzen leggen, is er niet veel verschil.
De prijzen blijven stabiel, horen we van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Een unicum in de wereld, bijna. Er is geen enkele rede voor te vinden. Alleen de Belgische cultuur zal daar zijn 'steentje' toe bijdragen. Ook de redelijk hoge huurprijzen in tijden van crisis, houden stand. Zeker als het om kwaliteitswoningen gaat. Hierbij dragen de Europese diplomaten toe en de expat's die tijdelijk in België komen werken. En zelfs, tussen de lijnen door, de mensen die nog steeds de hiaten vinden in het belastingparadijs dat België nog steeds is.
je kan het vervolg van het artikel uit De Tijd hier lezen. (zolang ze het nog gratis blijven geven...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten