woensdag 23 november 2011

Sperperiodes uit den boze

In ons land worden de solden meer en meer aan banden gelegd. Toch kijken we steeds uit naar de grote offertes van 50% en meer. In andere landen bestaat dit niet. Argentinië bijvoorbeeld, kent geen solden, wat de stickers op de etalages ook mogen beloven. Zelfs buiten het vakantieseizoen is er bijna geen afslag op reisoffertes, alles blijft steeds even duur. Deze frustratie weegt zwaar als de Argentijnen naar de 'eerste wereld' reizen, zoals zij zelf zeggen. In Europa en de Verenigde Staten heb je echte solden, zelfs een 'black friday' vlak voor Thanks giving. Dan wordt bijna alles weggegeven en zijn de winkels open van 's morgens tot 's nachts.
In Mexico zitten ze met hetzelfde probleem. Daar trad de regering op en stampte zelf een soldenperiode uit de grond, dit vooral voor de reissector. Zij introduceerden 'HET GOEDKOOPSTE WEEKEINDE VAN HET JAAR'. In dat weekeinde geven reisbureaus grote kortingen, dit aangespoord door de regering.
Zij steunen deze super solden met goedkoop gesubsidieerde bankkredieten, flexibele openingsuren en eventen om toerisme aan te trekken.



25% voor de klanten van de bank Santander als je betaalt met 
Visa
In Argentinië denken ze erover om deze actie te kopiëren. De regering wil de handelaars en industriëlen hierin betrekken. Toch lijkt het voor Argentinië niet echt realistisch te zijn. Door de traditie dat prijzen enkel stijgen door de vele aanslagen van inflatie, is een prijsdaling voor hen onnatuurlijk en lijkt het gevaarlijk.  Solden in Argentinië zijn zoals ze zijn: enkel zichtbaar op de venster van de etalage... en op je kredietkaart. Als je met een visa van een bepaalde bank betaald, krijg je korting. Deze korting wordt verdeeld door de handelaar en de bank waar jij klant bent. Hierdoor is het niet rechtstreeks een prijsverlaging maar een klantenbinding en daar kunnen ze dan wel weer mee leven.

In Belgie en Europa in het algemeen, zijn solden wel een economisch wapen. Voor de kopers en voor de verkopers worden in die periode grote omzetten gedraaid, het geld rolt op korte periode van de ene hand naar de andere, voor de economie zijn dat hoogdagen. Dadelijk na de solden is het zo, dat de handelaars de stock inkopen voor het volgende jaar, waardoor men dan weer economisch zeker is van de investering. En de cirkel is rond. Dit jaar zullen de wintersolden iets later beginnen, wel op 3 januari. De winkels willen nu al wel kortingen geven, zelfs tot 70%, vertelt het Laatste Nieuws. De echte winterkledij gaan reeds onder de hamer: dikke truien, jassen, laarzen, mutsen en sjaals worden afgeprijsd. Door het zachte weer wordt er weinig verkocht en de Belgische consument koopt pas als het berekoud is. Dit kan wel eens meevallen aangezien het vorig jaar tot begin maart nog sneeuwde. De kortingen die de winkeliers nu al geven is legaal. Ze worden 'mid season sales' geëtiketteerd. Christine Mattheeuws van de zelfstanigenorganisatie zegt dat sinds vorig jaar de sperperiode niet meer op 15 november begint,
maar op 6/12. Dit wil zeggen dat buiten de sperperiode kortingen toegelaten zijn. Daarna is het wachten tot 3 januari, de eerste echte soldenperiode.

Vanaf volgend jaar zullen handelaars ook minder moeten betalen als hun klant een klein bedrag -tot 10 euro- afrekent met zijn bankkaart. Atos Worldline, het bedrijf dat de contracten voor elektronisch betaalverkeer regelt, verlaagt zijn tarieven. Atos hoopt op die manier het elektronisch betaalverkeer nog verder te stimuleren en geeft aan de handelaars ook meer ruimte om te solderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten