maandag 30 mei 2011

Militairen keren zich tegen Kadafi


Onder druk van de nieuwe vergaderingen in Tripoli, riep de Libische leider Kadafi  weer een staakt het vuren af. Toch gaf hij al gauw te kennen dat hij niet zal aftreden. De onderhandelaar, de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, zei na de koffiebreack dat Kadafi een staakt het vuren wil en tevens een stop voor de bombardementen van de Nato. Dat laatste is vorige keer door de Nato van de tafel geveegd.
Zuma zei "we hebben gediscussieerd over de termen om een staakt het vuren uit te voeren om het Libische volk een kans te geven om hun eigen problemen op te lossen."
In Rome is er ook een vergadering aan de gang, dit met 8 generaals en 120 militaire officiers en hun soldaten die afstand genomen hebben van Kadafi als legerleider. Er zijn ook verschillende hoge officiers en diplomaten van de buitenlandse dienst van Kadafi die aftraden en naar het buitenland ontsnapten.
"Wat er gebeurt in ons land nu, daar kunnen we niet achterstaan: plunderingen, genocide, geweld tegen vrouwen. Er is geen enkele militair die deze dingen kan doen of zien zonder dat hun geweten tot hen spreekt. We sluiten onze ogen niet meer, Kadafi staat er alleen voor."
Het was de eerste keer dat we Kadafi terug op de televisie te zien kregen na 11 mei. De leider werd op de nationale televisie getoond terwijl hij met stamhoofden sprak. 
De diplomaten bezoeken geregeld het land om te spreken over vrede en aftreding, een eis waar het westen nu niet meer van af treedt. Tussen de vredesbesprekingen in, vallen er aanhoudend bommen op de doelwitten waar Kadafi zou kunnen zitten. Mensen komen overal op straat om Kadafi, de vader van de Libiers, van de troon te stoten. Westerse troepen blijven het land bombarderen en rebellen blijven de bolwerken van Kadafi aanvallen. Stilaan verliest de leider van Libie terrein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten