woensdag 11 mei 2011

Google en dansen

De aanhef van Google vandaag is prachtig. De grafische eerbetuiging aan Martha Graham. Zij wordt beschouwd als de grondlegster van de moderne dans. Op 11 mei 1894 werd ze in Allegheny, Verenigde Staten, geboren en ze stierf op 97 jarige leeftijd. Ze vulde haar leven met dansen en het aanleren van bewegen met gratie. De professionele dansopleiding die ze volgde was een van de eerste scholen in Amerika. Daarna werd zij een vermaarde choreografe en danseres. In 1929 stichtte ze haar eigen dansgroep de 'Martha Graham Dance Company'. Haar hele leven stond in het teken van de dans. Op hoge leeftijd was ze nog steeds dansend actief en zeker als choreografe. Zij was het die de onbekende Madonna haar eerste danspassen aanleerde.
De Grahamtechniek is een manier van dansen die expressionistisch en experimenteel van aard is. Zij ontwikkelde een geheel eigen techniek om het ritme en de ademhaling te controleren en te verweven in gratievolle bewegingen, ook wel bekend als 'dansen vanuit je buik'. De basis van de grahamtechniek wordt gevormd door het spannen en ontspannen van spieren, contraction en release.

Een ander aspect dat in de techniek van Graham duidelijk naar voren komt is het contact van de danser met de grond. Graham beschouwde de vloer als het landschap van de danser. Vanuit deze filosofie creëerde zij ook bewegingen die zittend of zelfs liggend uitgevoerd moesten worden.
De techniek die Graham ontwikkelde stond hierdoor haaks op het academische (klassieke) ballet. Bestond het klassiek ballet uit strikte voorschriften over hoe de dans moest worden vormgegeven, Graham nam het gevoel als drijfveer. Een andere grote tegenstelling werd gevormd door het schoeisel dat gebruikt werd. In het academisch ballet was het gangbaar om spitzen te dragen, waarmee de danser los kon komen van de aarde en als het ware kon zweven. Graham danste echter op blote voeten om het contact met de grond zoveel mogelijk te behouden.
In haar choreografieen bracht zij veel emoties los, zowel bij de dansers als bij het publiek. Zij bracht in haar dansprofielen de allerdiepste gevoelens los, en raakte bij wijle zelf de ziel van de danser en zijn omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten