donderdag 21 april 2011

Dyslexie welkom in de bib's

De Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) heeft donderdagavond in Antwerpen een overeenkomst ondertekend met de openbare bibliotheek Luisterpunt, dat boeken in een aangepast leesformaat aanbiedt aan mensen met een leesbeperking. Vanaf nu krijgt Luisterpunt de toestemming om zijn aanbod ook voor mensen met dyslexie, afasie en multiple sclerose toegankelijk te maken.
Omdat dyslexie meer en beter wordt opgespoord en vastgesteld, wordt volgens Luisterpunt duidelijk dat de groep mensen met deze leesstoornis ontzettend groot is. Met de hulp van digitale luisterboeken krijgen jongeren met dyslexie vanaf nu de gelegenheid dezelfde boeken te lezen als hun leeftijdsgenoten, in plaats van meer eenvoudige boeken.

Digitale versie
Daarnaast levert de VUV aan Luisterpunt een digitale versie van het boek zodat de bibliotheek het boek veel sneller en gemakkelijker kan omzetten in braille of kan laten inlezen. Nu moeten mensen met een leesbeperking vaak nog maanden wachten voordat een pas verschenen boek in een voor hen aangepaste versie beschikbaar is.

Gratis
Luisterpunt is een initiatief dat wordt gesteund door de Vlaamse overheid. Wie lid is, en dat is gratis, krijgt de door hem of haar gewenste boeken thuis opgestuurd in een aangepaste versie. De uitleentermijn bedraagt vier weken, waarna de boeken moeten worden teruggezonden. Tot nu toe werkte Luisterpunt enkel voor blinden en slechtzienden. (belga/sg)
bron: demorgen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten