donderdag 21 april 2011

VIP's in Israel voor vrede en vrijheid

Een dozijn VIP's van Israel, waaronder academici en intellectuelen, hebben een acte getekend om de creatie van een Palestijnse staat te ondersteunen, gebaseerd op de grenzen van 1967. Donderdagavond werd over de Independence Hall van Tel Aviv de acte getekend. Deze Independence hall is de plaats waar de architect van de Israelische staat David Ben Gurion de onafhankelijkheid van Israel uitriep in mei 1948. Het is een symbolische acte. Er werd ook een brief van de ondertekenaars voorgelezen waarin ze vragen aan het publiek om deze acte ook te ondertekenen. "Het Israelische volk verscheen in het Land van Israel, waar ze hun persoonlijkheid vergaten. Het Palestijnse volk verscheen in Palestijns grondgebied, waar hun persoonlijkheid werd vergeten," dat is de aanhef van de brief. Onder de ondertekenaars zitten al zeker 20 winnaars van de Israel Prijs, de belangrijkste prijs van het land dat op de onafhankelijkheidsdag wordt uitgereikt. De initiatiefnemers willen er vooral op drukken dat het geen nieuw politiek plan is maar een manier om een alternatieve visie naar voor te brengen.
"We roepen iedereen op om in vrede en vrijheid een Palestijnse staat uit te roepen, dit op een manier dat beide volkeren zal aanmoedigen om de twee staten in vrede naast elkaar te laten leven, dit gebaseerd op de grenzen van 1967. Er moet een totale stop komen op de bezetting, dat is een fundamentele voorwaarde om de twee volkeren te bevrijden," staat er in de acte.
"Onze initiatief is niet naief," zegt Sefi Rachlevsky, een van de initiatiefnemers,"in plaats dat Israel een hand uitsteekt om de Palestijnse onafhankelijkheid te aanvaarden, wil ons land ons bangmaken voor dat erkende land. Dat is niet alleen een totale morele ramp, het is ook de reden dat de situatie ontaard in een totale catastrofe waarin Israel geisoleerd zal raken en zichzelf omvormt tot een soort van Zuid-Afrika van de apartheid."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten