donderdag 21 april 2011

De mens op de maan

In Rusland is het vollop ruimte feest. Ze vieren daar de 50ste verjaardag van de man in de ruimte. President Medvedev sprak vandaag over het belang van de internationale samenwerking in de ruimtevaart en huldigde daarbij de buitenlandse astronauten.
"Hoewel ruimtevaart de voorbije eeuw meer en meer gemeengoed is geworden, blijft het ruimtevaartprogramma een van de meest veelbelovende en boeiende activiteiten (van de mens)", zei Medvedev in het Kremlin, toen hij de onderscheidingen uitreikte aan de kosmonauten en mensen uit de ruimtevaartindustrie. Valentina Terejskova kreeg hierbij ook een eerkonde, zij werd opgenomen in de Orde van de Vriendschap, net als Aleksei Leonov als eerste ruimtewandelaar.
"De ruimtevaartsector is de meest normale voor de internationale samenwerking. Momenteel zijn in het ISS alleen al 15 staten betrokken", aldus de president. (Eén van die 15 is België).

Het Russische staatshoofd heeft een speciale Medaille van Verdienste in het leven geroepen voor de ruimte-exploratie, niet alleen voor kosmonauten maar ook voor ruimtevaarders uit alle landen die aan missies met Russische collega's hebben deelgenomen. "Ik wil ze overhandigen aan al onze vrienden uit de VS, Japan, Slovakije, Duitsland, Frankrijk, België, Polen, Bulgarije, Hongarije en Roemenië." Zo is ook Frank De Winne in de hulde betrokken. De tweede Belg in de ruimte is twee keer met een Russische Sojoez naar en van het ISS gevlogen. (belga/adv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten