maandag 28 maart 2011

Steek een tijger in je tank

Hoge olieprijzen en bacteriële besmetting van brandstof vergroten de interesse voor additieven die de verbranding verbeteren en de groei van micro-organismen tegengaan. Volgens applicatie-ingenieur Arend Esser van Total Nederland, houden deze toevoegingen de motor schoner en verbeteren ze de stabiliteit van de brandstof, vooral van brandstoffen met een biologische component.
Deze additieven zijn in Latijns Amerika reeds jaren schering en inslag. De brandstof die daar te krijgen is, is niet altijd zo zuiver als in Europa. Ook zijn er vele biologische componenten in de brandstof, zeker in Brazilie. Om de motor te sparen worden daarom enorm veel additieven gebruikt.

Op het symposium ‘Brandstof tot nadenken’ brak Esser vorig jaar een lans voor het gebruik van topkwaliteit brandstoffen, zoals de door Total ontwikkelde Excellium brandstoffen voor het wegverkeer, waarin additieven zitten die de verbranding efficiënter moeten maken en problemen met gevoelige brandstofsystemen (zoals common rail) moeten voorkomen.Total voegt sinds kort een nieuwe mix van additieven toe aan Excellium, waaraan een team van 35 onderzoekers jaren heeft gewerkt. De additieven moeten het brandstofverbruik, en daarmee de uitstoot van CO2, verminderen en de motor tegen vervuiling beschermen.
Ook oliemaatschappijen als Shell (V Power) en BP (Ultimate) bieden premiumkwaliteit brandstoffen aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten