maandag 28 maart 2011

Een goal zonder rook

 De president van FC Barcelona, Sandro Rosell, wil de campagne tegen het roken meer vuur inblazen. Hij vraagt aan zijn leden om niet meer te roken in het stadion: "Camp Nou, sense fum" klinkt het in het Catalaans: het stadion "Camp Nou, zonder rook" is dat in het nederlands. "Nu we een privé bedrijf zijn, kunnen we dit verbieden, dat is de volgende stap als de raad van bestuur van het stadion, de firma Camp Nou, mijn voorstel goedkeurt," zegt Sandro. "Steeds meer groeit er een bewust zijn onder de rokers en niet-rokers,"voegt hij eraan toe, "de rokers vragen nu toelating om te roken aan hun omgeving. De mensen zijn meer bewust van de schade die het roken kan aanrichten."
Sandro is geen roker, hoewel hij toegeeft dat hij tijdens zijn legerdienst wel een paar 'pure kleintjes' gerookt heeft. Rosell is er zich van bewust dat zijn boodschap een polemiek kan ontketenen onder zijn leden. Maar hij drukt erop dat als sportmensen niet opkomen voor gezondheid, het geen zin heeft om uberhaupt aan sport te doen. Het is een ideale boodschap die kan doorgegeven worden aan de jongeren. "Ik ben me er van bewust dat roken in een stadion een traditie is, maar dat dateert van een tijd toen men niet bewust was van de schade die een sigaret kan aanrichten, nu weten we dat wel en we kunnen daarom niet zwijgen. Sport en gezondheid gaan hand in hand."
De minister van gezondheid van de regio Catalunya is blij met de woorden van Rosell, hij noemt het een oproep tot de individuele verantwoordelijkheid. "De mensen mogen bijna nergens meer roken, de boodschap is klaar, men rookt niet als men anderen daarmee lastig valt, in het theater, cafés en restaurants, waarom zouden openbare gebouwen hier een uitzondering op moeten maken. Het stadion is een gezonde uitbreiding van de rookvrije regel. Hoe meer plaatsen rookvrij worden, hoe minder de mensen de kans krijgen om te roken en het achterwegen laten." zegt Boi Ruiz, afgevaardigde van het departement gezondheid in Catalunya. In Engeland is dit reeds een regel sinds 2007, ook Amsterdam, in het stadion van Ajax en Bayern Leverkusen hebben deze regel aangenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten