zondag 27 maart 2011

Tsunami simulatie in deVirgin Islands

De grote eiland-landen in de buurt van continentplaten beginnen zich te realiseren dat een betere organisatie bij een natuurramp veel mensenlevens kan redden. Er worden in deze landen oefeningen gehouden om de mensen voor te bereiden voor eventuele natuurrampen en de staat te positioneren voor eventuele vlugge evacuaties en opvang.




Het ministerie van Rampenmanagment in de Bahama's hielden deze week een nationale oefening. Scholen werden bezocht, in culturele centra en gemeenschapshuizen kwamen sprekers en praktijkleraren om deze oefening in goede banen te leiden. De oefening kwam er onder leiding van het Nationale aardbeving en tsunami golf simulatie department die een Caribwave simuleerden. Deze oefening wordt nu voor de derde keer gehouden. Dit jaar werd er vooral aandacht gegeven aan de scholen en hun paraatheid om op te treden als hulpcentra en communicatiecenter na een ramp. De oefening werd ondersteund door de West Coast Alaska Tsynami Warning Centre (WCATWC) en het Seismic Network in Puerto Rico (PRSN). De coordinatrice Carishma Hicks zei na afloop:"De planning van deze oefening nam twee maanden in beslag. Het is onze bedoeling om de nationale alarminstallatie te testen, het broadcast systeem en de fysieke allertheid van de plaatstelijk overheden om te evacueren  en voor opvang te zorgen. We werken en testen niet alleen met overheidsinstellingen, ook met private bedrijven en organisaties. Na deze oefening kunnen we het plan evalueren, dit wordt gedaan door de Royal Virgin Islands Police Force in samenwerking met de regering. Deze oefening is heel belangrijk om de zwakke schakels in de procedure te ontdekken en op te volgen."
Er werden 7 sirenes getest op het eiland, de zendmasten werden getest voor radio en televisie, er werden 52 smart radios geplaatst in scholen, ziekenhuizen en nationale parkposten, politiebureau's en brandweerkazernes. Er werd gebruik gemaakt van de VHF en de HF radio frekwentie en meer dan 100 stations voor zendnetwerken werden beluisterd en getest op kwaliteit. Er werd een directe lijn geopend naar het Seismic Network in Puerto Rico.
"We kunnen vooral de respons van de scholen als fantastisch bestempelen. De specialisten waren reeds vlug akkoord dat de positionering van alle scholen die deelnemen, uitstekend georganiseerd is. Dit event werd ook gesteund door de tak van onderwijs van de UNESCO."

Dirk Werle van AERDE tijdens workshop
Er namen 33 landen aan deze simulatie deel. Aardbevingen en tsunami eventen gebeuren geregeld op de Virgin Islands. Ook worden alle kleine aardschokken geregistreerd in de streek door de Seismic station in Puerto Rico en verder in kaart gebracht door het ministerie van Rampenmanagment van de betrokken landen. Andere onderzoekscentra werkten mee aan de simulatie, zoals de VIASAT en AERDE van Canada, die workshops gaven aan het DDM (Departement of Disaster Managment) in de Virgins. Zij leren vooral satelietbeelden analyseren en interpreteren.
"Met de orkaan Earl, kon het DDM een goed beeld geven van de locaties waar de storm de grootste impact zou hebben. De beelden van de caraibische RADARSAT werden gebruikt om een rampenproces vlugger in de steigers te zetten. Zo kon er op tijd ontruimd worden en verschillende strategische punten versterkt worden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten