zondag 27 maart 2011

Nanochips tegen Alzheimer

Hersencellen op nanochips die gevoed worden door groeistoffen en de hersenen via de bloedbaan kunnen bereiken, hebben veel meer kans om in de hersenen te overleven. Zo reageert Alzheimerspecialiste professor Christine Van Broeckhoven (Universiteit Antwerpen) op het artikel over geheugenverlies in The Telegraph.
"Voor alle duidelijkheid: het gaat om technologie die pakweg over tien jaar of later beschikbaar zal zijn. Cellen die op nanochips aangebracht worden en gevoed worden door groeistoffen, hebben een grotere kans langer te werken", zegt Van Broeckhoven (foto). "De wetenschap is op zoek naar een niet-invasief middel dat de hersenen kan bereiken via de bloedbaan, want de hersenen zijn een complex en niet zo bereikbaar orgaan."

Probleem
"Het is een variant op een bestaand concept en het grote probleem bij die transplantaten is dat we gezien hebben dat ze niet altijd werken", zegt Van Broeckhoven over het onderzoek in The Telegraph. "Veel van die cellen gaan verloren, want het ziekteproces gaat door. Bovendien is Alzheimer een ziekte die zich, in tegenstelling tot Parkinson, verspreidt over heel de hersenen en niet lokaal behandeld kan worden." Het originele artikel vond ze niet terug in databanken van wetenschappelijke tijdschriften. (belga/sam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten