vrijdag 8 april 2016

Deel II: Panama schrikt zich een aap

Het witte konijn uit de hoed in Panama, waren de Panamapapers. Een leger aan journalisten beten hun tanden stuk op een huzarenwerk van mensen die niet zo graag belastingen betalen, of die al genoeg betaald hebben, misschien?


Maar Panama is meer dan papier alleen. Zij hebben het Panamakanaal dat dit jaar uitgebreid werd door onze baggerreus Jan De Nul en andere Belgische ingenieurs. Deze uitbreiding wordt oficieel geopend op 26 juni. Een zondag, dus u hebt alle tijd om af te zakken naar het paradijs een de werken mee als geopend te beschouwen. President Juan Carlos Varela was aanwezig op de inhuldiging van het simulatie training center dat nu reeds is geopend. 


Er werden kritieke tests uitgevoerd en alles loopt volgens het boekje, meldt Jorge Quijano, ACP vertegenwoordiger, aan de pers. 

Panama is een toeristische trekpleister. Een Koloniaal rijk verleden en gegeerd onder de piraten, in de 15de eeuw reeds. Er is niets nieuws onder de zon. 
Het probleem dat de wereld heeft met de Panama Papers is niet de schuld van Panama, maar van de wereld, zegt de Panamese president Varela.
 Dat er zo weinig Noord-Amerikaanse burgers en bedrijven in de papieren voorkomen, is onze schuld, legt een van de stichters van Mossack Fonseca uit. 'Mijn vennoot is een Duitser en ik woon in Europa, onze harten liggen nu eenmaal meer bij Latijns-Amerika en Europa dan in de Verenigde Staten. Dat heeft niets met het goede huisvaderkarakter van de Amerikaan te maken, noch dat wij anti-Amerikaans zouden zijn.'



Twee uitspraken die een beetje meer licht doen schijnen in de zaak. 


De mensen in Panama zijn het inderdaad beu dat ze met de vinger gewezen worden voor al de financiële geheimen van de wereld. Je hebt ook nog Zwitserland, in mindere maten maar toch, Luxemburg en Andorra, lees je in de Panamese pers. De president van Panama heeft reeds meer transparantie beloofd en zijn regering zal nauw samenwerken met de overheden die meer informatie willen over hun respectievelijke burgers die een rekening hebben staan in Panama.

 'Toch mag Europa niet vergeten dat als het over veel geld gaat, we in Panama ervaring hebben met de verwerking ervan. Wij staan traditioneel open voor zaken en investeringen, commercie zit in ons bloed. Wij hebben onze poort naar de wereld reeds geopend in het begin van de 20ste eeuw. Het Panama kanaal is gewoon hoe wij zijn.' Zei Varela in een speech voor de pers. 
De jungle van Panama is een biodiversiteit rijk op zich. Meer dan 525 soorten kan je er tellen in 1 dag vogelen. Je vindt er de bijna uitgestorven luiaards in de bomen, als je goed zoekt , zelfs nog Inca schatten!


En Panama is meer dan bankrekeningen, daar hebben ze gelijk in. Ten tijde van de piraten was dit land al rijk en beroemd in de Caraïben. Een speelbal tussen de toenmalige machten Spanje en Engeland. De private kapiteins en de piraten gebruikten Panama als een makkelijke doorsteek tussen de Atlantische en de Stille Oceaan. 
Zij meerden aan aan de Atlantische kust, staken de hete vochtige jungle door en veroverden een ander schip aan de kust van de Stille Oceaan. Zo won ook Captain Morgan de slag op Panama, ten voordele van de Engelsen die de rooftochten van de Spanjaarden in het Caraïbische gebied beu waren. 


Panama City is een koloniale historische romantische stad, waar ze nog steeds weigeren om Captain Morgan Rum te schenken. (heel het verhaal kan je lezen in the Lonely Planet). De koloniale stijl van de binnenstad druipt van de historische anekdotes en rijke cultuur. Kleine kerkjes goud overladen decoratie, patriciërs woningen als kleine beeldhouwwerken in de smalle straten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten