zondag 27 december 2015

De smaak van Cuba

Cuba en de Verenigde Staten groeien een beetje dichter naar elkaar. Dat is goed nieuws uit 2015. De Argentijnse regering veranderde van populisme naar realisme, ook een goed nieuws item uit 2015. De Belgische regering, Charles Michel, zoekt zijn weg en vindt nieuwe vriendjes in Vlaanderen. Voor het Belgisch verhaal, niet slecht. Venezuela is er nog niet helemaal, maar de oppositie haalde toch al een slag thuis.
Maar de vraag blijft: 'wat eten we vandaag?'


We staken ons licht op bij de goednieuwsitems uit 2015 en steken van wal met Cuba. Een gevarieerde tafel serveren in Cuba lijkt me niet makkelijk, zeker niet na 50 jaar van embargo. Weinig internationale ingrediënten sijpelde de grens over. Nu de diplomatieke relatie tussen de Verenigde Staten is hersteld, kan er misschien wat leven in het menu komen. 
Hoewel de culinaire kunst nu niet echt uit Noord Amerika komt. Toch concentreert de handel er zich wel. En de Amerikanen proberen een stukje van deze markt in Cuba mee te pikken. Er openden zich reeds een nieuwe generatie van restaurants in Havana. Sinds Raul Castro, de Cubaanse president, veranderingen aankondigde in 2011, groeide het toerisme en vonden heel wat Cubanen hun weg naar een zelfstandig zaakje in deze sector. 
Paladares, kleine restaurants, ploppen op idyllische plaatsen uit de grond. Vaak is het vanuit de woonkamer dat Cubaanse koks achter hun fornuis kruipen. En hoe authentieker, hoe lover 4 tourists, zoals de Amerikanen het zo mooi kunnen zeggen. Naast de gezellige woonkamer restaurants, krijg je ook een nieuwe culinaire fusie, het heruitvinden van de Cubaanse schotel.
Cuba blijft een land waar de Cubanen het niet breed hebben. Ingevoerde producten zijn peperduur. En het is juist dat dat een mens zo creatief maakt: roeien met de riemen die je hebt. In dit geval: roeren met de spaanders die je vindt. De Cubaanse paladares schotelen de toeristen een gezonde en simpele gerechten voor, juist dat wat tegenwoordig 'in' is. Cubanen houden van eten en daarom houden ze ook van koken. Op de voedingsblog van Alain Guttierrez  vinden we de 'smaak van Cuba'. Hij kleurt en geurt recepten met smakelijke anecdotes. In Cuba winkel je nog met coupons. De prijzen voor speciale producten zijn niet hoog, maar het is gelimiteerd. Je dagelijkse portie bijelkaar sprokkelen in Cuba is een avontuur. Als je vertrekt naar de markt, weet je nooit wat je zal vinden. 'Wat eten we vandaag' blijft een open vraag, tot je het aanbod van de dag aanschouwen kan. 
 1 receptje uit Gutierrez menu:
Gefrituurde koe, met hoog bezoek aan tafel: de Graaf Hernandez.
'Ik erfde van mijn moeder het kooktalent. Toen ik een puber was reisden mijn ouders veel voor hun werk. Ik bleef hangen in de keuken van oma. Zij was een zeer spaarzame vrouw, waardoor haar keuken vaak waterachtig was. Om goed te koken moet je kwistig zijn met kruiden. Smaakpapillen prikkel je niet met spaarcenten. Daarom nam ik de taak op mij om ons dagelijks potje te koken. Nu ik een gerespecteerde kookblogger ben, kan ik mijn held uitnodigien. Duque Hernandez (sportheld). Voor hem maak ik mijn lekkerste menu klaar: kip special, daarnaast een heerlijk mals varkentje of een lekkere kreeft, overgoten met een heerlijke pint.

Sabores Por Alain L. Gutiérrez Herón Vega Granados, La Habana, 1972. Actor. Comenzó su carrera a los 6 años en el filme Retrato de Teresa, dirigido por su padre Pastor Vega y con la actuación de su madre Daysi Granados. En su filmografía cuentas películas como: Video de familia, Ciudad en rojo y Las profecías de Amanda. ¡Yo quiero invitar a comer al Duque Hernández! Yo heredé de mi madre el talento para actuar y para a cocina. Cuando yo era un adolescente mis padres pasaban mucho tiempo viajando por asuntos de trabajo. Mi abuela era quien cocinaba en la casa, pero llegó una época en la que ahorraba mucho a la hora de hacer la comida y ya no cocinaba tan rico. ¡Porque para cocinar sabroso hay que echarle condimentos a la comida! ¡No se puede escatimar! Así que me puse a cocinar yo mismo. En mi casa siempre se comió como en un restaurante porque mi madre si le sabe a la cocina. ¡No se me olvidan nunca los arroces con pollo a la Chorrera que le hacía a mi padre los domingos! Si pudiera invitar a cenar a alguien a quien admire mucho, invitaría al Duque Hernández. Me encantaría poder compartir con él porque lo admiro como deportista y como persona. Le cocinaría un pollo especial que hacemos en la casa. ¡Muy rico! Unas las masas de cerdo o una rica langostica. ¡Y bueno, para beber cerveza, y hablar mucho de pelota! Vaca Frita Ingredientes para 4 personas 1 lb de carne de res 2 cda. de pasta de ajo 2 cebollas medianas 1 cdta. de sal 1 limón ½ taza de aceite Procedimiento: Hervir la carne durante una hora en olla de presión y conserve ½ taza del caldo. Separe la carne en hilachas. Calentar el aceite en la sartén y añadir las cebollas y el ajo cuando esté bien caliente. Dejar que las cebollas se pasen de dorado y vierta el jugo del limón. Agregue el caldo y cuando seque un poco coloque la carne. Dejé que la carne se tueste bien y algunas hebras queden crujientes y oscuras.
Vaca Frita / Foto: Alain L. Gutiérrez Almeida
Vaca Frita                  
voor 4 personen
1 kg bouillonvlees
2 twee koffielepels lookpasta
2 uien
zout, citroen, 1/2 lepel olie
Sabores Por Alain L. Gutiérrez Herón Vega Granados, La Habana, 1972. Actor. Comenzó su carrera a los 6 años en el filme Retrato de Teresa, dirigido por su padre Pastor Vega y con la actuación de su madre Daysi Granados. En su filmografía cuentas películas como: Video de familia, Ciudad en rojo y Las profecías de Amanda. ¡Yo quiero invitar a comer al Duque Hernández! Yo heredé de mi madre el talento para actuar y para a cocina. Cuando yo era un adolescente mis padres pasaban mucho tiempo viajando por asuntos de trabajo. Mi abuela era quien cocinaba en la casa, pero llegó una época en la que ahorraba mucho a la hora de hacer la comida y ya no cocinaba tan rico. ¡Porque para cocinar sabroso hay que echarle condimentos a la comida! ¡No se puede escatimar! Así que me puse a cocinar yo mismo. En mi casa siempre se comió como en un restaurante porque mi madre si le sabe a la cocina. ¡No se me olvidan nunca los arroces con pollo a la Chorrera que le hacía a mi padre los domingos! Si pudiera invitar a cenar a alguien a quien admire mucho, invitaría al Duque Hernández. Me encantaría poder compartir con él porque lo admiro como deportista y como persona. Le cocinaría un pollo especial que hacemos en la casa. ¡Muy rico! Unas las masas de cerdo o una rica langostica. ¡Y bueno, para beber cerveza, y hablar mucho de pelota! Vaca Frita Ingredientes para 4 personas 1 lb de carne de res 2 cda. de pasta de ajo 2 cebollas medianas 1 cdta. de sal 1 limón ½ taza de aceite Procedimiento: Hervir la carne durante una hora en olla de presión y conserve ½ taza del caldo. Separe la carne en hilachas. Calentar el aceite en la sartén y añadir las cebollas y el ajo cuando esté bien caliente. Dejar que las cebollas se pasen de dorado y vierta el jugo del limón. Agregue el caldo y cuando seque un poco coloque la carne. Dejé que la carne se tueste bien y algunas hebras queden crujientes y oscuras.Kook het vlees gedurende een half uur in de prespot en hou van het vocht een halve tas bouillon over. Haal het vlees eruit en snij het in reepjes. Verhit een pan met olie, doe er de ui en de look bij. Laat de ui fruiten, goudgeel en doe er dan het citroensap over. Giet de bouillon in de pan en als het terug op temperatuur is, het vlees in reepjes. Laat dit alles een beetje stoven tot het bijna terug bakt, uitkoken van het bouillonsap.
Serveer het in uitgeholde avocado's, plet het advocadovlees met een vinaigrette en klaar is...jou eerste Cuban plate!
Vaca Frita / Foto: Alain L. Gutiérrez Almeida



Geen opmerkingen:

Een reactie posten