Op de vooravond van het grote FIFA event in Brazilie horen we tegenstrijdige berichten. Armenwijken die ontzet worden met onbegrijpelijk geweld, straatkinderen die uit het straatbeeld verdwijnen, protesten van arbeiders: een totale sociale onvrede over het voetbalfeest, het WK2014.
In de rest van de wereld staat de pers vol van het talent dat binnen twee weken Brazilie zal bereiken en de nationale helden die al de nationale dromen zullen vervullen.
De goednieuwskrant vindt er niet echt zijn weg in. Toch blijft onze koffieboy er op hameren dat we ook iets moeten schrijven over Brazil 2014. We wonen dicht bij, in Argentinie, maar we weten zo weinig van het buurland om iets zinnigs en positief (lees: niet naief) te schrijven. Braziliaanse kranten lezen is moeilijk, het Portuguees is niet makkelijk.
En toen bracht het Belgische Koningshuis de oplossing. Nee, niet Koning Philippe, zou hij komen als de Rode Duivels in de Kwart Finale geraken? We leven plots over een bezoek van het Belgische koningspaar in 1920, dat heel het uiterlijk van Belo Horizonte veranderde. Daar moeten we het fijne van weten. Google vertelt ons dat het over Koning Albert 1 gaat.
In 1920 kwam hij en zijn gemalin, Koningin Elizabeth, op bezoek in Belo Horizonte, een mijngebied in Brazilie. De stad werd architecturaal helemaal aangepast aan de smaak van het Belgische koningshuis. De Praça da Liberdade, of Vrijheidsplein, schittert van de vervallen maar sierlijke Art Deco en Barokale huizen uit die tijd. De ronde vorm van de lanen en het plein/park, ontworpen door de architect Paul Villon, gaf het centrum van Belo Horizonte een Brusselse look.
De toenmalige President van Staat (gouverneur) van Minas Gerais, Arthure Bernades, wilde dat het Belgische koningspaar zich thuis zou voelen in zijn provincie. Nu 94 jaar later, groeide de stad uit haar voegen, toch werd dit stukje Belgie in Belo Horizonte bewaard.
De 3000 Belgische supporters die de Rode Duivels zullen aanmoedigen in Brazilie, zullen hier een stukje thuis vinden. Het koningspaar werd ondergebracht in de residentie van de gouverneur, het Vrijheidspaleis. De gouverneur zelf ging bij vrienden logeren om de hoek. De meubels die speciaal werden gekocht voor Albert 1 en Koningin Elizabeth zijn nog steeds intact. Het salon waar Koningin Elizabeth graag haar thee dronk, werd door Arthure omgedoopt tot Sala da Rainha (koninginnenzaal).
Het bezoek van het Belgisch koningspaar was zeer speciaal voor Brazilie. Het was het eerste bezoek van een Europese monarchie, sinds zij een republiek waren. Koning Albert en zijn Koningin kwamen toe met de trein in het station van Belo Horizonte. Velen zakten af naar het station om voor het eerst een koning en koningin te zien. De bekende dichter Carlos Drummond de Andrade, toen 17 jaar, schreef een gedicht met de titel:
Het bezoek van de Koning.
Ik zie de koning op de Afonso Pena laan
waar dag in dag uit
jaar in jaar uit
enkel burocraten, studenten
voetvolk paseert.
Nu zijn de straatstenen gezegend
door koninklijke zolen
De eerste koning, gejuich en applaus
De eerste koning, ooit in mijn leven
Geen kroon, geen dode robijnen en klatergoudDe zwarte zwanen zijn sindsdien een traditie in de vijver voor het Palacio Liberdade. Het was een geschenk van het koningspaar voor de lokale politici. Deze waren zo aangemaan verrast dat er sindsdien altijd een koppeltje zwarte zwanen zwemmen in de vijver.
Een koning met baard, formidabel,
in schitterend uniform, een rijzende formele heer,
Een Belgische uniform, naast een pince-nez heer
schouder aan schouder
ik ken de foto, gezicht gebrand in mijn geheugen
Onze gouverneur, geen gouden koets met dode robijnen,
een wandelende gezelschap
vol gratie voor ons, Belo Horizonte.
Het menu dat het Belgisch paar kreeg voorgeschoteld was 'bloemkoolsoep met room' Oostendse vismedaillons met noisettes van Schotse aardappelen, salade, thee, koffie en wijn. De koning kwam niet enkel de nieuwe Republiek bezoeken, hij was op commerciele missie. Het jaar daarna werd er een contract gesloten met het Belgisch staalbedrijf, dat we nu kennen onder de naam Arcelor Mittal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten