maandag 15 april 2013

Uitgesteld gebaar


Radio FM Brussel ging op zoek naar het nieuwe begrip: 'de uitgestelde koffie'. Via Facebook en andere sociale netwerken kennen we dit begrip al, alleen is het in België nog niet praktisch uitgewerkt. Radio FM Brussel wilde weten of er een platform is om het te lanceren. De uitgestelde koffie is overgewaaid uit Italië waar het al een tijdje een traditie is. In de koffiebars in Napels kan je twee koffie's betalen, eentje om zelf  te nuttigen en eentje om aan iemand te geven die geen koffie kan betalen. Er is over deze nieuwe hype al wat geschreven. Wat de redactie vooral opvalt is de gal spuwende artikels. Bijna tot het onbegrijpelijke. In de kranten zoals MO* , zelfs opiniestukken in de Standaard, enkele reacties in Facebook, ze duiden op azijnpisserij. MO schrijft dat de 'uitgestelde koffie' een initiatief tegen armoede wordt genoemd, het eerste dat ik daarvan hoor. Zelfs in Napels willen ze dat niet gezegd hebben, daar is het een gebaar om schol te zeggen aan een medemens en om een koffietje te drinken op de gezondheid van de andere, zowel voor de gever als de ontvanger. Een gebaar, zoals we 'goede morgen' zeggen in de lift of op het werk, of is dat ook een uiting van kapitalisme, paternalisme?


Het was onze koffieboy die het artikel van MO op de vergaderingstafel wierp, verbolgen en uit op een wederwoord. Als u zijn koffie eens geproefd hebt, zou u begrijpen dat we dat graag doen voor hem. De 'uitgestelde koffie' en zelfs nu de Belgische versie, de 'uitgestelde friet' is een initiatief van mensen voor mensen. punt. En is geen doordachte actie van kapitalisten met een steen in hun lijf, zoals de journalist in MO ons door de strot wil duwen, sorry voor deze harde woorden, maar de zin
 'Deze hype sluit tegelijk naadloos aan bij een perfide visie op solidariteit naar neoliberaal, Angelsaksisch model. Het model dat de zelfredzaamheid als basispremisse hanteert, de rol van de staat in de bestrijding van de armoede bij voorkeur minimaal houdt, en waarin hulp aan de armen berust op de goodwill van zij die wel vermogend zijn.
Alstublief...geef mij maar een uitgesteld artikel van de goed nieuwskrant, heer MO redacteur, het zou u dadelijk opbeuren.


Gelukkig luistert niet iedereen naar die azijnpissers, en sluipt het idee stilaan binnen in onze cafés, en zelfs in de frituren! Het kan als een marketingslogan bezien worden, zoals sommigen schrijven in reacties, het kan zijn dat het niet echt bij de behoeftigen geraakt, so what? Mensen zullen het vlug genoeg leren kennen, de klant is misschien gewillig, maar niet oliedom.
Op Den Dam in Antwerpen zijn ze er helemaal voor gevonden. Den Dam heeft veel gezinnen die graat een terrasje zouden doen maar de financiën er niet voor hebben, het is daar zeker een mooi gebaar. Kent u nog zaken die een uitgestelde koffie of ander genotsmiddelen aanbieden, laat het ons weten, we maken er graag een lijst van.
lees meer over de rondvraag in Brussel: Artikel FM Brussel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten