woensdag 5 december 2012

De Vlaamse regering hamstert

Een schattig diertje dat ook nog eens nuttig is, de hamster. De Europese hamster, veldhanster of zwartbuikhamster, is een hamster die leeft in graslanden, velden, steppen en akkers. Het is een knaagdier met een korte staart, 200 tot 340 millimeter groot, de bovenzijde van de vacht is gelig bruin met witte tot gelige vlekken op de snuit, schouders en wangen. De onderzijde is zwart. Dit is een rariteit, omdat de meeste zoogdieren een lichtere buik hebben dan de rug. Het diertje leeft in de Oost-Europese steppen en door de opkomst van de landbouw verspreidde het zijn leefgebied naar het Westen. Van Zuidwest-Rusland tot Noordoost-Frankrijk zien we hem in het veld trippelen. Hij verkiest losse ondergrond om gangen te kunnen graven.

De hamster staat op de lijst van uitstervende dieren in onze streken. In Nederland zijn ze reeds in 2005 met een fokprogramma begonnen om ze te laten overleven. In Belgie is het ANB (Agentschap voor natuur en bos) van de Vlaamse Overheid in  2007 met een programma begonnen. Toch ziet het Natuurpunt hun aantal achteruit gaan.
Zover Wikipedia.
Het lieve hamstertje krijgt er nu een peter bij: de landbouw. Volgend jaar wordt een beschermingsplan voor de hamster opgemaakt en landbouwers kunnen bijgestuurde beheerovereenkomsten afsluiten ter bescherming van dit kwestbare dier. Dat laat minister van Natuur Joke Schauvliege weten op een vraag van Vlaams parlementslid Bart Martens (sp.a). De minister verwacht een sterke stijging in de oppervlakte landbouwgrond die 'hamstervriendelijk' beheerd wordt. Bart Martens van de commissie Leefmilieu hield een sterk pleidooi voor het knaagdiertje. "Het gaat immers niet goed met de hamster omwille van een te klein en versnipperd leefgebied dat onder druk staat", aldus Martens.
Het ANB geeft toe dat het beschermingsprogramma niet goed werkt. Na overleg met diverse partners in binnen- en buitenland werd daarom de beheerovereenkomst voor landbouwers aangepast en komt er een grensoverschrijdend LIFE+ project dat ANB zal coördineren. Men zal beginnen met een herintroductie van de hanster in de natuur. "Er komen meer middelen. De vergoeding verhoogt en het pakket maatregelen vereenvoudigt", kondigt minister Schauvliege aan. Over de nieuwe beheerovereenkomst zijn er ook al contacten met landbouwers geweest. Momenteel zijn er voorakkoorden voor 34,7 hectare waarop beheermaatregelen zullen worden toegepast in functie van de hamsters. In dezelfde regio’s zijn er voor 26,4 hectare overeenkomsten voor akkervogels, die ook de hamster ten goede komen.
In de belangrijkste leefgebieden van de hamsters liggen 20 hectare graanakkers onder beheerovereenkomst. In het verleden was dat geleidelijk aangegroeid tot maximaal 51 hectare hamstervriendelijk beheer. "Via de vernieuwde beheerovereenkomsten en de opname ervan in PDPO II en PDPO III wordt vanaf volgend jaar een sterke stijging in het aantal hectare hamstervriendelijk beheer verwacht", zegt Schauvliege.
Al die herrie voor een hamster? Je vindt er genoeg in de dierenwinkel, hoor ik je zeggen. Wel deze diertjes en hun beschermingsprogramma past in de diversiteit die de akkers dan weer ten goede komen. Hamsters zijn solitaire dieren, zij leven in een netwerk van gangen, 2 meter onder de grond waarin zij hun nest maken met gras en hooi. Deze dieren leven 's avonds. Hij eet zaden gras en kruiden, wortelen en vruchten, granen en dierlijk voer zoals insecten, slakken, wormen en kikkers, zelfs muizen en jonge vogels. In de herfst maakt hij zijn gangen dicht en kruipt hij diep in zijn nest voor een winterslaap.  Tijdens de paartijd komen de koppeltjes samen, maar nadat de eerste worp er is, wordt manlief aan de deur gezet.
In Limburg worden deze dieren korenwoof genoemd. De naam verwijst naar zijn voedsel en het 'woof' of 'wouf' verwijst naar hun gulzigheid. Het spreekwoord: hamsteren , duidt ook op een zekere vorm van graag veel hebben en niets uitgeven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten