woensdag 8 augustus 2012

Phipitau, wiskundige symfonie

Als u Pi-dag gemist hebt, en ook nog eens zijn dubbelverwante TAU-dag, dan heb ik goed nieuws. Je kan de memorabele dagen agenderen voor het volgende jaar: 28/6 voor Tau, het getal dat het dubbel is van Pi. Deze dagen werden gevierd door mensen die ogenschijnlijk niet uit de wiskunde komen: musici. Ik zeg ogenschijnlijk, want muziek heeft alles met wiskunde te maken. Als je kind moeite heeft met breuken, is de beste bijles de muziekschool. Een aangename manier om 1/4e , 1/8ste en 1/16de te leren: zingen of musiceren. Om dit in de verf te zetten, maakte de muzikant Michael Blake een compositie met het getal Tau en Pi. Deze getallen bestaan uit 126 cijfers. Als je die cijfers vertaalt naar noten, krijg je een mooie symfonie. Volgens experten is de muziek gebaseerd op Tau mooier dan die van Pi. De natuurwetenschapper Michael Hartl, auteur van het Tau manifest, zegt dan ook dat tau een beter alternatief is dan pi. Volgens hem leidt de definitie van pi tot een vervelende complicatie die tau kan oplossen. Elke wiskundige is op zoek naar de eenvoudigste vorm van een formule, wat je niet dadelijk zou denken als je wiskunde aanleert, toch is het een betrachting van hen. Elk bewijs dat korter kan en blijft kloppen, is een wiskundige vondst.
"Tau gebruiken ipv Pi is zeggen dat een achtste van een pizza Pi/4 is ipv pi/8," zo legt Hartle het uit, what ever. De redactie heeft er even over gediscussieerd tijdens de koffiepauze, maar we zijn er niet uitgeraakt. We nemen het dan maar aan: tau is mooier dan pi.
Nog even voor jullie agenda: pi dag is op 14 maart, tau op 28 juni.
Blake componeerde ook een melodietje van het getal Phi, de gouden snede, de wiskundige formule van schoonheid. Dit getal bestaat uit een oneindige rij cijers. De eerste 4 cijfers zijn 1618. Pi staat voor 3.14 en tau voor het dubbele: 6.28.
Het componeren van deze cijfers ging niet zonder slag of stoot. Blake kreeg er een proces voor aan zijn broek, aangezien er reeds een melodie zou bestaan over 'pi'. De rechter Michael H. Simon besliste dat je geen wiskundig getal kan patenteren en dus ook al zijn afgeleiden niet, zoals de muziek van dit getal.
Als we dit in de les wiskunde zo gekregen hadden, had ik er misschien iets van verstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten