woensdag 23 mei 2012

Polder of gene polder, dat is de ham-vraag


Zo wordt het als Vlaanderen zijn zin krijgt
Of dit goed nieuws is, ligt aan de zijde waar je staat. Polder houden of ontpoldering, het heeft alletwee zijn mooie kanten. Het financieel plaatje ligt iets anders tussen Nederland en Vlaanderen. De redactie zet deze info hier omdat deze regio hen zo nauw aan het hart ligt voor zijn schoonheid.  
De Vlaamse regering start een geschillenprocedure om Nederland te dwingen de afspraken rond de Hedwigepolder snel na te komen. Dat heeft de Vlaamse minister-president Kris Peeters vandaag laten weten.

Volgens deze afspraken komt de gehele polder onder water te staan. Bleker wilde als compromis eenderde onder water zetten, maar dat gaat nu niet door, zo bleek na een Kamerdebat. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het plan van demissionair staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA). De Kamer stemde eerder vandaag voor een PvdA-motie om Bleker zijn plan te laten intrekken.
Zo is het nu
De SP en PVV willen geen druppel zout water in de Hedwige Polder. Moeilijk te verwezenlijken want polders zoals het Verdronken land van Saeftinge bevatten ondergronds heel wat zouten druppels. Zij worden overgoten door brak water. De strijd in het Nederlandse parlement gaat over de ontpoldering. Vlaanderen wil de Hertogin hedwigepolder terug als natuurreservaat inkleuren en laten overspoelen door de getijen van de zee. In Nederland wil men de landbouwgrond behouden.
Bleker heeft een tijd geleden een contract getekend met Vlaanderen om deze polder te gebruiken als natuurcompensatie voor het verdiepen van de Westerschelde. Dat is nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor zeeschepen. 
“Het verdrag dat Nederland met België sloot over de Hedwigepolder stamt al uit 2005. Vlaanderen heeft zich hier netjes aan gehouden, Nederland niet. Tot dusver was Vlaanderen bereid zich te conformeren aan het standpunt dat de Europese Commissie zou innemen. Die vond het plan van Bleker wel acceptabel, maar nu Nederland zelf weer dwars ligt houdt het conformeren natuurlijk op.” reactie van de hoofdredacteur van NRC
“We hebben veel geduld en begrip voor Nederland gehad”, stelt Peeters vandaag. Maar dat geduld is nu op. Beide landen gaan nu zes maanden onderhandelen over een oplossing. Komt die er niet, dan stapt Vlaanderen naar de rechter. Wat Peeters betreft, wordt de eventuele schade die Vlaanderen heeft geleden ook door Nederland vergoed.
Vooral de schade aan de Antwerpse haven is groot. De geruchten in het watertransport zijn reeds van ver te horen: Antwerpen zou niet ten alle tijden bereikbaar zijn voor grote schepen. 
De Hertogin Hedwige polder is een polder die aan het verdronken land van saeftinge ligt, deels op Nederlands en Belgisch grondgebied. Dit gebied kreeg de naam van hertogin Hedwige van Arenberg, -echtgenote van Engelbert IX Hertog van Arenberg (1872-1949), kleinzoon van Prosper Lodwijk van Arenberg, waarnaar de Prosperpolder genoemd is, iets verder op, in Belgie aan Doel.
Dankzij de zevende hertog Prosper Lodewijk van Arenberg, werd het gebied ingedijkt en ontstond de Prosperpolder, met een oppervlak van 1051 hectares zoals we die vandaag nog kennen.
Rond 900 waren er 4 grote hofsteden die de streek bestuurden, namelijk de Prosper-, Petrus-, Engelbertus- en Antoniushoeve. Deze vier hofsteden moesten een maximum aan rendement garanderen voor de hertog. Ze werden alle in eigen beheer uitgebaat door kasteleins, onder toezicht van een rentmeester. Prominente figuren van de Europese adel kwamen er geregeld eens jagen.Deze polder zou eveneens vergaan als men de natuurcompensatie doorvoert, en zal ook de Prosperpolder dicht bij het dorp Doel, onder water verdwijnen en terug schorre en slibben vormen.
De oppervlakte van het Nederlandse deel bedraagt 2,99 km2.
Deze regio heeft ervaring met be- en ontpoldering. In de 80-jarige oorlog staken Nederlandse soldaten in 1584 de dijken door zodat Saefthinge verdween. In de 17de eeuw herstelde men de dijken en in 1907 was dit gebied het laatste land veroverd op de zee. Een historische waarde voor Zeeuws-Vlaanderen. Het terugschenken aan de zee is voor Nederland dan ook moeilijk.

bron: Wikipedia.
Dit gebied, samen met DOEL, is het bezoeken waard. In Emmadorp (NL) vind je een groot infocentrum over deze polders en het verdronken land van Saefthinge, samen met twee gezellige cafeetjes.
De Hertogin Hedwigepolder (h), omgeven door het Verdronken Land van Saeftinghe (v), de Schelde (s), en de Prosperpolder (het aangrenzende groene gebied). Ook een deel (x) van de Prosperpolder wil men ontpolderen en een nieuwe dijk (n) moet de rest van de Prosperpolder beschermen. Daarnaast staan op het kaartje Kerncentrale Doel (k), de Doelpolder (d), de radartoren (r), de grens tussen Nederland en België (g), Oude Doel (o) en de buurtschappen Prosperpolder (p) en Emmadorp (e).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten