Zondag zijn het verkiezingen in Rusland. Poetin staat aangeschreven als favoriet. In het Westen wordt de Russische democratie met een grote korrel zout genomen. Toch is er wel degelijk een oppositie in Rusland. Zij vrezen deze keer de repressie van Poetin, moest deze met een overgrote meerderheid winnen. Poetin voert hiertegen in dat hij zeker geen stap zal terugzetten in de verworven democratie in zijn land. Hij zal de opposititie respecteren. Er zijn wel tekenen van het tegendeel, zeker door de beweging van de militairen uit andere provincies die naar Moskou worden overgeplaatst.
De kritiek die Poetin krijgt is vooral gericht op de druk die hij wil uitoefenen op de oppositie om ze in zijn lijn te laten marcheren. Het is nog steeds niet eenvoudig om een politieke partij op te richten in Rusland. Ook de media wordt sterk gecontroleerd. Poetin beloofde reeds dat Medvedev kan aanblijven en zijn liberale politiek mag verderzetten. "Al onze voorstellen zijn erop gericht om met iedereen in dialoog te treden. Zowel met hen die ons steunen, als zij die kritiek op ons hebben." zegt hij in zijn laatste interview.
Poetin is in de ogen van de Westerse wereld nog steeds een obstakel. Volgens de eerste om de macht over heel de wereld te krijgen, volgens de tweede om de wereld meer democratie te geven. Poetin is dan ook geen katje met fluwelen pootjes. Toch zien we toenaderingen en hier en daar een poging tot dialoog. Het blok tegen de atoomwapens in de wereld komt geregeld samen, zoals daar zijn: China, Rusland, Europa, Japan, Australie en Zuid Korea. Poetin is kritisch ingesteld, maar zet zich wel steeds mee aan de tafel.
De Verenigde Staten voelen met Poetin aan het roer een stevige muur als ze zich naar Azie richten. China Rusland en Iran houden daar de touwtjes stevig in handen. De bedoeling van Poetin is om zich nog meer op Azie te richten. Hij zoekt toenadering naar de voormalige Russische satelietlanden en de SCO, Shanghai Cooperation Organization. Deze organisatie opgericht in 2001 brengt China en Rusland dichter bij Kazakhstan; Kyrgyzstan, Tajikistan en Uzbekistan. Indie, Iran, Mongolie en Pakistan zijn aangesloten als observatie-landen. Belarusia en Sri Lanka zijn dialoog-landen met Turkmenistan als gastland.
Poetin wil deze organisatie meer aandacht geven. Zij staan vooral in voor de veiligheid van de regio, houden op regelmatige basis militaire oefeningen in Euro-Azie. China zei onlangs dat de SCO leden verantwoordelijk zijn over de veiligheid in Centraal Azie. Ook wordt via deze organisatie de Euro-Azie economische groei gestimuleerd. Alleen China volgt niet over de hele lijn. De andere landen werken samen in verband met de levering van energie aan elkaar. De SCO-bank zorgt er voor dat de leden een onafhankelijk internationaal banksysteem hebben.
Een van de verkiezingspunten van Poetin is om de SCO verder uit te bouwen en meer onafhankelijkheid van de regio op gebied van veiligheid en economie te bekomen. Zeker met de crisis in Europa en de VS willen de leden van de SCO meer zeggingschap over economische zekerheid. Volgens Poetin is dit een stap in de richting van sociale veiligheid.
Rusland en China werken samen in het kader van het ´vriendschappelijke burensamenwerkingscontract´afgesloten in 2001. Dit verdrag gaat over biotechnologie, IT, farmacie en nanotechnologie. Ook tekenden de presidenten van beide landen een overeenkomst voor bilaterale handel in hun nationale valuta.
Als Poetin terug president wordt, blijft deze samenwerking in de goede richting gaan, vindt de SCO. Daarnaast zijn de NATO en Europa niet zo opgetogen over de verdere uitbouw van deze Aziatische banden, die zij vooral militair als een dreiging zien.
Een ander punt op de verkiezingsbrief van Poetin is een betere samenwerking met de EU. Hiervoor wil hij vooral de pijplijn-diplomatie gebruiken. Nu de toevoer van Iran voor de EU in het gedrang komen, is de Russische olie toevoer belangrijk. Voor de communistische wereld is Poetin een sterkte. De Chinese president vindt dat Poetin de zelfzekerheid zelve is en hierdoor de trots teruggegeven heeft aan de Russen. De Mexicaan Jalife schrijft dat Poetin een van de geostrategen is van onze tijd. Zij counteren de visie van het Westen over de ondemocratische manier van Poetin met de zin: ´Democracy East meets Democracy West´.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten