Jezus werd geboren in een plaats die nog steeds bestaat. Na 2000 jaar vinden we nog steeds in Betlehem de grot waar Jozef en Maria onderdak vonden en waar Jezus na zijn geboorte in een voederbak voor dieren werd neergelegd. Dat staat beschreven in het Nieuwe Testament en zo werd de profetie vervult die eerder werd uitgesproken door de profeet Micha. Deze profeet was een harde kerel die niet over de liefdes' God praatte als onvoorwaardelijk. 'Je gedrag bepaalt je beloning' was een stokpaardje van hem. Hij was het die de koning van Israel en het bezoek van de drie koningen voorspelde. In zijn profetieën legde hij Jezus in een bakje vol met stro. Men verdenkt Franscicus van Asis ervan om een os en een ezel bij het kindje Jezus het hebben gezet. Deels om warmte te geven aan de pasgeborene maar ook omdat het hun voederbak was, waar de baby inlag. Maar volgens andere is het dan weer de profetie van Jesaia die hiermee uitkwam. Hij zegt in over zijn visioenen dat "terwijl het volk van Israel zich in onwetendheid hullen, herkent zelfs de os en de ezel hun meester." Hiermee werd tevens voorspelt dat er onenigheid zou zijn over de echtheid van de titel Messias die Jezus opgespeld kreeg van de Christenen.
Toen zond God zijn boodschappers naar de arme herdertjes om het grote nieuws te vertellen: dat de redder van de mensheid geboren was en in een stalletje ligt. Zelfs Jezus zou later volgens het evangelie deze strategie van God in twijfel hebben getrokken: "Waarom bracht je juist aan arme werkers de boodschap van mijn komst? Waarom overtuigde je de wijzen en de geleerden niet?"
Tot hier de literaire fictie van het Kerstverhaal dat tot heden nog steeds de beste marketing is. Het comsumptie systeem draait op volle toeren, zelfs China is voor het stalletje, de herdertjes, de ezel en de os gevallen. Men verkoopt stalletjes in alle uithoeken van de wereld, het Midden-Oosten misschien erbuiten gelaten. En toch ligt het geloof en de kerk zon onder vuur van de sceptici, toch blijft de sterre nog steeds stille staan in de miljoenen verkochte stalletjes. Men zou de vraag kunnen stellen: is geloof traditie, is traditie geloof?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten