Venetie ligt onder vuur, ttz onder water. Nog niet helemaal maar het zal niet lang meer duren. Elke keer met de Biennale van Venetie krijgen ze 's werelds beste kunstenaars en projectontwikkelaars over de vloer. Een van hen heeft zich nu toegeleg om Venetie te redden van de onderdompeling. De Belgisch-Deense architect Julien De Smedt zegt dat hij de oplossing heeft gevonden.
Door hevige regenval en hoogtij heeft de Italiaanse sprookjesstad zo'n vijftig keer per jaar last van hoogwater. Unesco vreest dat de stad zelfs ooit permanent onder de zeespiegel zal verdwijnen. 'Mijn ontwerp moet Venetië daarvan behoeden en het authentieke van de stad vrijwaren', zegt Julien De Smedt van JDS Architects. 'Tegelijkertijd biedt het groeimogelijkheden. De afgelopen vijftig jaar is de bevolking in Venetië gehalveerd. Door de vergrijzing komt er bovendien weinig nieuw leven bij, waardoor de kans groot is dat over twintig jaar niemand nog in de stad zal wonen.'
Zijn project bestaat uit een lange waterkant in stervorm en een zeedijk die iets weg heeft van Blankenberge. De Smedt vergelijkt het liever met het strand van Copacabana (Rio de Janeiro). 'Vanuit het nieuwe gedeelte kijk je uit op de historische eilandjes. Vanuit de oude stadskern zie je dan weer een lange zandstrook met tropische vegetatie.' Op de nieuwe zeedijk zouden dan nieuwe flatgebouwen komen, futuristisch en ingeplant in het land-, of liever, zeeschap. Zelf zou de architect het liefst van al in één van de nieuwe flatgebouwen wonen. 'Maar ik zou wel dagelijks naar het oude stadsgedeelte pendelen voor een lekkere ochtendkoffie', lacht hij. Toch is de kans dat het project er ooit komt, erg klein. Al liet de burgemeester van Venetië wel weten het idee te zullen bestuderen.
Julien De Smedt is geboren in 1975 in Brussel. Hij ging naar de kunstschool sint Lukas en La Cambre in Brussel, in Parijs bezocht hij de academie Belleville en in Los Angeles Sci-arc, in Londen ontving hij zijn architectendiploma van de Bartlett school. Hij werkte in Rotterdam, en sinds 2001 tot nu ontving hij een regenboog aan prijzen. Hij had de hand in de Stavanger concert hall, de beste concertzaal van de wereld op de biënnale van Venetië, voor zijn maritime jongeren huis ontving hij een nominatie voor de Mies van der Rohe prijs en hij won de ar+d award in Londen. Sinds 2006 werkt hij voor het architectenbureau JDS die gevestigd zijn in Kopenhagen en Rio de Janeiro. Hij werkte mee aan de nieuwe skischans in Holmenkollen Oslo, Noorwegen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten