Eindelijk een krant met alleen maar het goede nieuws van de wereld. Het kan zelfs objectief en hoeft niet eens naief te zijn.
zaterdag 24 september 2011
Rugby WB-HAKA-
Wat is jou idee over een leider? Dat was een vraag van een president aan zijn bezoeker in zijn nieuwe kantoor, terwijl hij hem een tas thee inschonk. De namiddagzon nam heel het kantoor in beslag, de muren leken wel van goud. "Is het de manier hoe hij zijn team inspireert dat hem tot leider maakt?" "Door het voorbeeld te geven, dat is toch hoe ik het probeer," antwoordde de kapitein van de Springboks, Francois Pienaar, in 1995. "Zo is het inderdaad," antwoordde Nelson Mandela die toen de president was van Zuid Afrika. Hij keek de blonde rugbyspeler lachend aan en zei: "Maar hoe doe je het om je team meer zelfvertrouwen te geven? Inspiratie, misschien is het dat wat we nodig hebben om onze verwachtingen te realiseren."
Deze scene staat in het fameuse boek van John Carlin en is in beeld gebracht in de film Invictus door Clint Eastwood, een film over leiderschap op alle gebied. Op twitter en facebook deden @Nempleos en @Neconomia een test. Ze stuurden een rondvraag van wat jij verwacht als essentiële eigenschap van een leider, je baas, de CEO van een bedrijf. De twee zelfde woorden vonden ze terug in de antwoorden: voorbeeld en inspiratie. Verder vonden ze woorden zoals: onderwijzend, mentor, enthousiast, spiritueel, motiverend, eerlijk, recht door zee, professioneel,luisterend, communicatief en pretentieloos. Volgens Nicolas Löbbe, de coach van het Argentijnse nationaal rugyteam is het leiderschap de laatste decenia veel veranderd. "Vroeger kwam een baas ergens binnen en stopten zelfs de vliegen met vliegen, nu is er meer interactie, flexibiliteit en communicatie. Een leider wordt verondersteld te luisteren en geduld te hebben met zijn mensen. De leider is een deel van het team geworden, dat is niet alleen in de rugby zo, ook in het bedrijfsleven, wat niet eens zo ver van elkaar ligt, die twee werelden." Volgens John C Maxwell is het moeilijk om een leider te vinden en zijn de bazen wel vermeerderd. Er is een groot verschil, legt Maxwell, zaakvoerder van Equip, uit. Hij is expert in het uitbouwen van team's , dit in de sport- en het bedrijfsleven. "Een baas geeft bevelen, een leider coacht. Een baas is afhankelijk van zijn autoriteit, een leider van zijn goedwil, een baas boezemt angst in, een leider enthousiasme, een chef zegt: IK, een leider spreekt over WIJ, de eerste geeft de schuld, de andere deelt ze. "Ik ben opgevoed om een baas te zijn, maar pas toen ik de klik maakte naar leider, begreep ik het verschil. Nu kan ik delegeren, ik leer van mijn team en omgekeerd en onze samenwerking berust op respect en vertrouwen." Vanuit die twee laatste punten kan je verder, vindt MaXwell. Zeker in een teamsport zoals rugby, is dat heel belangrijk. Een kapitein is de teamleider, hij moet zijn mannen kunnen vertrouwen en omgekeerd. "Als een team zo draait, kan je met 80% gemiddelde spelers en 20% sterspelers alle tornooien winnen, en dat is zo in elk teamsport.
Volgens Kirschenbaum, een manager uit de Y Generatie, zit de generatiekloof serieus dwars in verschillende sectoren in de wereld. De nieuwe generatie van managers werken zoals het principe van een leider, met hem of als leider. Als er oudere 'bazen' nog de plak zwaaien in bedrijven, draait dit uit op een onoplosbaar conflict. "De generatiekloof is nog nooit zo groot geweest als in onze tijden." voegt hij eraan toe. De Y generatie is opgevoed met electronica, flexibiliteit en in tijden zonder grote maatschappelijke conflicten. Hun levenservaring is daardoor helemaal anders dan de oudere 'bazen', wat niet wil zeggen dat ze minder ervaring zouden hebben. Ik wil ook de schuld niet steken op alleen de oudere generatie, alleen op de stroefheid en het wantrouwen tussen de twee."
Hier op de redactie loopt het allemaal op wieltjes, de chef dirigeert, en de redactie delegeert, als de koffieboy op tijd is met de koffie, komt alles in orde.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten