donderdag 14 juli 2011

Konjakki Napoleón

Cognac is en blijft Frans. Dat is de beslissing van het Europese Hof van Justitie. Een Finse onderneming wilde in 2003 een drank op de markt brengen dat gemaakt is volgens de kunsten van de cognac en wilde de drank als cognac laten registreren. De Franse cognacproducenten dienden een klacht in voor het Finse gerecht. Zelfs de Finse vertaling Konjakki konden ze niet kunnen. Het Hof van Europa heeft de term cognac als geografische aanduiding beschermt in 1989. Ook al is de Finse cognac een vergelijkbaar product met de Franse cognac, toch mag de naam niet gebruikt worden omdat de wijn niet in de regio 'cognac' gebrouwen is.



Cognac is een sterk alcoholische drank (40% of hoger) verkregen door het destilleren van witte wijn. Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:
  • er moeten geselecteerde druivenrassen gebruikt worden
  • er moet dubbel gedestilleerd worden
  • de drank moet minstens tweeënhalf jaar in houten vaten gerijpt zijn
  • het alcoholpercentage moet ten minste 40% bedragen
  • de drank moet uit de Cognac-streek komen.


De drank is afkomstig uit streek rond de gelijknamige Franse stad. Deze streek beslaat de departementen Charente en Charente Maritime (regio Poitou-Charentes). De leeftijd van de cognac is ook belangrijk. Het aantal jaren geeft een andere naam aan de drank. Zo hebben we de V.S, de minimale rijptijd van 2,5 jaar. VSOP,VO of Reserve, is de minimale rijptijd 4 jaar. Very Superio Old Pale of Very Speciale Old Pale, VO is simpelweg: Very Old. Dan komen de echte oude heren, met een rijptijd van zes en een half jaar en ouder, zoals de Cognac Extra of de X.O, de Napoleon, de Hors d'Age of Ancestrale. Dat zijn natuurlijk de meest volwassen slokjes.
Cognac zelf is een stad. De cognacstreek is onderverdeeld in 6 districten. Elk district heeft zijn eigen kenmerken die afgeleid zijn van de bodemsamenstelling en klimaat. We hebben de Grande Champagne, Petit Champagne, Boderies,Fins Bois, Bons Bois en Bois Ordinaires. De fijnte van de cognac hangt af van de kalk in de bodem. De Grande Champagne heeft de meeste kalk en daar wordt dan ook de beroemste Champagne en ook de lekkerste cognac gemaakt.
Als er cognac gemaakt wordt met witte wijn van buiten de cognacstreek, wordt die Brandy genoemd. Brandy is een verzamelnaam voor cognac en armagnac die geen cognac en armagnac zijn. De oorsprong van dit woord komt van een mengeling van het Engels en het Nederlands: brandewijn=brandy.
Wat de Finnen gedestilleerd hebben is dus een heerlijke brandewijn en geen konjakki.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten