
Cognac is een sterk alcoholische drank (40% of hoger) verkregen door het destilleren van witte wijn. Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:- er moeten geselecteerde druivenrassen gebruikt worden
- er moet dubbel gedestilleerd worden
- de drank moet minstens tweeënhalf jaar in houten vaten gerijpt zijn
- het alcoholpercentage moet ten minste 40% bedragen
- de drank moet uit de Cognac-streek komen.
De drank is afkomstig uit streek rond de gelijknamige Franse stad. Deze streek beslaat de departementen Charente en Charente Maritime (regio Poitou-Charentes). De leeftijd van de cognac is ook belangrijk. Het aantal jaren geeft een andere naam aan de drank. Zo hebben we de V.S, de minimale rijptijd van 2,5 jaar. VSOP,VO of Reserve, is de minimale rijptijd 4 jaar. Very Superio Old Pale of Very Speciale Old Pale, VO is simpelweg: Very Old. Dan komen de echte oude heren, met een rijptijd van zes en een half jaar en ouder, zoals de Cognac Extra of de X.O, de Napoleon, de Hors d'Age of Ancestrale. Dat zijn natuurlijk de meest volwassen slokjes.Cognac zelf is een stad. De cognacstreek is onderverdeeld in 6 districten. Elk district heeft zijn eigen kenmerken die afgeleid zijn van de bodemsamenstelling en klimaat. We hebben de Grande Champagne, Petit Champagne, Boderies,Fins Bois, Bons Bois en Bois Ordinaires. De fijnte van de cognac hangt af van de kalk in de bodem. De Grande Champagne heeft de meeste kalk en daar wordt dan ook de beroemste Champagne en ook de lekkerste cognac gemaakt.
Als er cognac gemaakt wordt met witte wijn van buiten de cognacstreek, wordt die Brandy genoemd. Brandy is een verzamelnaam voor cognac en armagnac die geen cognac en armagnac zijn. De oorsprong van dit woord komt van een mengeling van het Engels en het Nederlands: brandewijn=brandy.
Wat de Finnen gedestilleerd hebben is dus een heerlijke brandewijn en geen konjakki.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten