zondag 15 mei 2011

Belgie surft niet, maar is gelukkig

Meer dan de helft van de europese internauten surfen in een andere taal dan hun moedertaal. De Belgische internauten zitten zelfs iets boven het europese gemiddelde met 56%. Dat lezen we in De Zondag. De test werd uitgevoerd in opdracht van de Europese Unie. 55% van de europeanen raadplegen verschillende keren per dag het internet, in Lituanie en Bulgarije is dat zelfs 69% terwijl dit dan weer in Belgie zakt tot 43%, op een na laatste in dit rijtje, alleen Italie staat nog lager. De meerderheid van de Belgen surft maar 1 keer per dag of per week op de golven van het internet.
Wat dan weer niet weerhoudt dat onze geluksmeter stijgt. De Belgen worden steeds gelukkiger, dat wijst een andere studie uit. Of het ene iets met het andere te maken heeft, is niet bewezen, hoewel een geinformeerde mens soms iets meer van de wereld weet en dat niet altijd ten voordele is van het goede humeur.
In een test meette men de GNP ipv de BNP, het Geluks Nationaal Pijl ipv het Brutto Nationaal Product. De laatste jaren is het gelukspijl van de Belgen in zijn stijgende fase. Het World Database of Happiness baseert zich op een test waar veschillende vragen worden gesteld en met kan antwoorden met : heel gelukkig, gelukkig of helemaal niet gelukkig. Verder zijn er geen graduaties mogelijk. 
De relatie, gezondheid en werk, geld en vrijheid zijn elementen die determinderen zijn voor gelukzaligheid, staat er in het werk The World Book of Happiness te lezen. "Meer geld wil daarom niet automatisch zeggen dat er meer geluk aanwezig is, het belangrijkste is hoop en dat de basisbehoeften voldaan zijn." Dat zegt de auteur van het boek en de test.
De barometer van het nationale geluk is begonnen in 1973, sinds die tijd is het geluk in de meeste geïndustrialiseerde landen verbeterd. België gaat vooraf met een 7.3 op 10 en wordt alleen door Denemarken voorbijgestoken met een 8.3.
Op 23 mei vindt in Brussel het congres plaats van het Happiness Budget. Het doel is om te definieren hoe de econoom Richard Layard en de president van de Europese Unie Herman van Rompuy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten