De Libische minister van buitenlandse zaken is toegekomen in Ankara, Turkse hoofdstad. Turkije zou aangeboden hebben om te helpen in de onderhandelingen over een staakt het vuren. Daarvoor bezocht de minister ook Griekenland voor dezelfde reden. De beide ministers van Libische en Turkse kant, bekijken of er raakpunten zijn voor de loyale troepen van Kadafi en de oppositie. "We zullen er alles aan doen om het lijden in Libië te stoppen, we zoeken naar een 'roadmap' om de weg naar vrede en onderhandelingen te vinden. Er zal rekening gehouden worden met de vraag voor een politieke verandering," dat zegt de Tukse minister van buitenlandse zaken, deze morgen.
Er is via officiele kanalen wel niet bevestigd welke leiders van de oppositie welkom zijn in Turkije om te onderhandelen. Ook Griekenland is voor een onderhandeling en wil helpen. Daar wordt officieel gezegd dat via een militaire weg er onmogelijk een akkoord kan gesloten worden. Papandreou, de Griekse eerste minister, heeft reeds telefonisch contact gehad met de officiele leiders in Tripoli, in Qatar en in Turkije, alsook met de Britse regering. Griekenland en Libië hebben nauwe banden sinds de jaren 80. "Libië richt zich naar Griekenland om via ons Europa toe te spreken, ze verkiezen ons omdat wij reeds een traditionele goede relatie hebben met Arabische landen," schrijft de Griekse pers.
Verder krijgt de Nato de wind ook van voor van andere landen, zoals Brazilie. De ex president, Lula, zei dat als Brazilie een permanent lid zou zijn van de Nato, zij de militaire ingreep zouden weggestemd hebben door een veto. "Militaire ingrepen wijzen op zwakte, de Nato moet zijn sterkte bewijzen door diplomatieke gesprekken. Ze hadden de voorzitter van de nato naar Libië moeten sturen voor diplomatiek streng overleg," zei Lula. Andere landen dringen ook aan op gesprekken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten