vrijdag 25 maart 2011

Oversteekpad(d)en

Na hun winterslaap denken onze amfibieën alleen aan…paren. Maar op hun tocht naar de voortplantingspoel vallen heel wat verkeersslachtoffers. Help samen met Hyla de amfibieën op weg naar hun geboortepoel!
foto: Hugo Willocx Bij onze inheemse amfibieën loopt de biologische wekker af na de eerste buien met hogere temperaturen (vanaf 7 graden). Meestal in de maand februari, maar de afgelopen jaren worden padden, kikkers en salamanders soms vroeger wakker. Bij duisternis en regen en hoge vochtigheid kruipen deze nuttige dieren uit hun schuilplaats en trekken instinctief naar water.

Wie geluk heeft, kan zonder problemen naar een voortplantingspoel trekken. De iets minder fortuinlijke dieren moeten soms een verharde weg oversteken en het alsmaar toenemende verkeer trotseren. Waakzame natuurliefhebbers vinden soms plaatsen waar tientallen en zelfs duizenden dieren verminkt of dood op het asfalt liggen.
Verschijningsjaar: 2002
Taal: Nederlands
Pagina's: 38
Formaat: A4-formaat
Uitvoering: Zachte kaft
Je kan deze brochure verkijgen aan 4,40 euro in de Natuurpunt winkel
Een geschikte landbiotoop is voor amfibieën levensnoodzakelijk. Wat baten het overzetten van deze soorten en het aanleggen van poelen als de dieren daarna geen overlevingskansen hebben op het land? In deze brochure komen zowel paddenoverzet, behoud en aanleg van kleine waters, als de landbiotoop aan bod. Uit contacten met vrijwilligers is gebleken dat zij meer willen weten over het leven van de dieren die zij helpen beschermen. Daarom worden de gewone pad en de kamsalamander als voorbeeldsoorten meer uitgebreid besproken.
In deze publicatie worden heel wat problemen en begrippen behandeld. Het is de bedoeling om hierop de aandacht te vestigen, niet om er alle details van te bespreken.
Deze brochure poogt drie belangrijke onderwerpen over amfibieën te bundelen: amfibieën overzetten, behouden en aanleggen van paaiplaatsen en het geschikt houden of maken van landbiotoop. Deze drie-in-een is opgedragen aan alle natuurvrienden die zich daadwerkelijk inzetten voor de herptofauna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten