dinsdag 29 maart 2011

Goed nieuws lijkt soms anders

 De laatste weken horen we verschillende versies over de Nucleaire electriciteitscentral van Japan. We krijgen de versie van wetenschappers, experten uit verschillende landen en de versie van de Japanse regering. De natuurlijke en massiefdestructieve coctail van de aardbeving en de tsunami, grootste ooit van de Japanse geschiedenis, zorgde voor een soteigai, oftewel een reactie verheven boven alle mogelijke veronderstellingen.
De president van Tokyo Electric, Masataka Shimizu, verontschuldigde zich reeds herhaalde malen voor de Japanse bevolking, voor de crisis die zij niet kunnen stoppen. "De combinatie van deze natuurramp hadden we nooit verwacht.".

 

Toch is er nu uitgelekt dat het bedrijf wel rekening hield met de combinatie van een aardbeving en een tsunami, ze deden drilloefeningen in 2007, met een diepgaande studie over de resultaten naar de veiligheid toe.
Reuters kon een rapport inkijken van de senior ingenieur sectie veiligheid, waarin hij zegt dat er grote zwakheden zijn als er een tsunami zou optreden. Het bedrijf Tokyo Electric legde dit rapport naast zich neer.
Het rapport was neergelegd voor de nucleaire conferentie in Miami in 2007. Deze conferentie vroeg ook niet aan het bedrijf om maatregelen te nemen, wetende dat de centrale gebouwd was naar verouderde plannen, toen men nog niet wist wat men vandaag weet over het gevaar van een tsunami en een nucleaire centrale.
 In de jaren '90 reeds vroeg de commissie van nucleaire energie aan Tokyo Electric om maatregelen te nemen, doch het was vrijblijvend. De Verenigde Staten gaven hen zelfs de mogelijkheid om te leren uit de veiligheidsrapporten van de Three Mile centrale, een kerncentrale die in de problemen geraakte in de jaren '80. Als men nu kijkt naar de veiligheidsrapporten van Fukushima, ziet men dan de laatste 5 jaar er meer fouten en gebreken zijn gesignaliseerd zonder gevolg dan in heel de nucleaire geschiedenis.Nu de hel is losgebarsten krijgen zelfs de front-line werkers heel de bestraling op zich, met veiligheidspakken die niet voorzien zijn op de megabestraling die de werknemers gekregen hebben.
Goed nieuws? Zeker niet, de nucleaire industrie leert zijn les niet uit vroegere ongelukken en rampen. Hun draaiboek werkt niet, en volgens experts is dat niet alleen zo in Japan. Merkel had reden om daags na de ramp een evaluatie te vragen aan haar nucleaire installaties. Dat ze daarom stemmen verloor, is niet echt logisch. Maar ze stak wel haar nek uit, ook al was dat te voorspellen, iets wat politiekers niet gauw doen.
In de Belgische pers werd even aangehaald dat er een defecte pomp in een van de kerncentrales hersteld werd, en dat het 'normaal' was dat ze nog niet hersteld was. Een mooie politieke zet, maar zoals we zien in Japan, een zet die misdadig kan uitdraaien.
Nu horen we experten roepen en schreeuwen dat ze het al lang wisten, dat ze het zelfs voorspeld hadden, en dat niemand van iets weet. Hoe kan het anders als de pers in dit geval zijn mond houdt, en 'goednieuwskrantje' speelt, waar het niet ter zake doet.
Versta me niet verkeerd, de redactie is niet bekeerd tot de brengen van slecht nieuws. Het is juist goed nieuws dat deze dingen 'eindelijk' open in de pers verschijnen. Het goede nieuws is dat de experts nu wel aan het woord worden gelaten, dat men, in vele internationale kranten toch, eindelijk spreekt over het gevaar en er iets meer objectieve berichtgeving los komt. In de Belgische pers is dat nog niet helemaal het geval, zij houden zich nog even op de vlakte, maar de redactie heeft de hoop dat ook zij het eens zullen afdrukken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten